30出頭半退休!港男半份糧買股 炒出3層樓 (18:55)

310 回覆
53 Like 113 Dislike
留名
講得出黎應該冇野架啦

不過講真呢d教人發達既野真係好無謂,你好彩做到唔等於其他人做到,搞到唔識既人輸身家仲衰啦
推到證監會有回覆
痴線post
如果用朋友個户口,係得既

就算係, 但而家佢自爆實質係佢操作應該唔同講法
睇人仆街最開心
行正路點樣發達
犯法都拎黎曬
炒貴曬d 樓然後係度話半退休
分分鐘一直係望住d大客入咩貨就坐順風車
咁都唔洗俾sfc 查下真係無天理

搭順風車 但係好多金融才俊都搵唔到食又點解
打銀行工 做咩都係好似都受嚴格限制
即係
無得借錢買股
呢個post都幾多人幾撚無知,做銀行持牌人用自己名借貸炒股,點講都唔撚合compliance 啦。有冇睇過創富坊d講股佬讀d聲明呀。仲有買reits又幾撚叻呀,叻既個陣d本買左樓咪一尻樣,根本就係個樓市升

有declare 而又附合本身公司既policy (例如有holding period要求, 要睇睇隻股票係唔係受限制名單) 所以一早拎左approval 去買去賣 係完全無問題架喎 有好多行係唔俾你孖展 但唔代表你唔可以自己去借 P loan 買股票 孖展同P Loan 又係兩回事
似佢轉工撈得掂
唔係酸
唔係尋仇
唔係唔抵得
唔係憎人富貴厭人貧
係睇唔過眼

小弟只係行外人
無深入研究規例
但如果樓上巴打所言屬實
有人走偏門
出cheat
然後所謂發左達攞出嚟曬
仲要俾人吹奏會唔會係一件好反智嘅事呢?

呢啲偏門嘢
寧俾人知莫俾人見
如果真係唔按規矩贏左
出嚟分享嘅叫做勵志?
勵邊個嘅志?
守規矩嘅人應該覺得鼓舞嗎?

有人反對投訴
講話唔止得佢一個係咁
咁同自己違例泊車
要抄曬全香港違例嘅牌先可以抄自己咁樣有咩唔同

查證有無違例唔係投訴人嘅責任
作為市民
責任只係將見到有可能犯法嘅事作出善意舉報
如果被投訴人係清白嘅
怕咩俾人調查呢?

留名
做銀行既人當然唔會用自己名自己戶口買股票,一定係用親戚戶口。你地捉唔到

利申:做外資銀行securities product,成班同事都係咁操作,dept head 都係咁做。lunch同d trader 拎下料,下午就去搵人幫手買

點會捉唔到,睇返樓主post的case先講
幫推
幫推

睇人仆街最開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞