[整合] 疫情下各國入境限制

996 回覆
320 Like 16 Dislike
冇打針,但有康復證明,應該可以用醫生出既證明返來香港

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html

已完成疫苗接種並持認可疫苗接種紀錄的香港居民及其陪同的12歲以下小童可登機來港。此外,於有關期間曾逗留A組指明地區的香港居民,如符合以下情況,亦可例外獲准登機來港(雖不會被視為已完成接種疫苗):(i)因健康原因而不適合接種、並持有相關醫生證明書的相關人士,或(ii)已接種一劑認可新冠疫苗並持有認可疫苗接種紀錄,在接種該劑疫苗後獲發醫生證明書,證明其因健康原因未能接種第二劑新冠疫苗的相關人士。
而家轉機當唔當入境?
返香港最戇鳩嘅係熔斷

【Now新聞台】政府4月1日起撤銷英、美等九個國家的禁飛令,但有準備回港的港人指,過程仍是過五關、斬六將,又擔心航班會觸發熔斷機制,不敢提早預訂機票。

移居荷蘭的梁先生將轉居英國,為探望香港家人,計劃在6月由英國返港。他在上周一,港府宣布撤銷禁飛令當日,預訂檢疫酒店房間,每晚約一千五百元。他指較以往貴,又留意到下月房間已爆滿。機票方面則暫時不敢預訂。

海外港人梁先生:「一星期內有4位確診人士上機,客機會被禁止抵港,對我來說很大影響。客機禁飛導致所有後續事情不能做,但錢在航空公司,所以我會到最後一星期可能一兩天前,才訂機票。」
好似會放寬
酒店都會多返
澳洲都係苗撚國
唔係話取消溶斷機制咩
地區熔斷取消
維持航班熔斷
on9政策
韓國入境免隔離
但仲係停免簽證 即係都係未去到
14 > 7 days now
真,都唔知邊個傻鳩諗出嚟
咪鄰國d天才
新加坡於2022年3月24日公布最新防疫措施:取消口罩令、重返工作場所、重開邊境等
Source:https://www.humanresourcesonline.net/singapore-s-latest-endemic-measures-24-mar-2022-updates-on-masking-workplace-return-border-reopening-and-more-chi
返香港係一個歷練嚟
因為你會隨時被取消機票酒店
考EQ+運氣
正常應該唔會,睇目的地要求
如果有錯歡迎指證
Diu啲機票即刻貴唒
酒店先貴
留名,唔該哂樓主
想問康復人士 返唔返到香港

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞