[整合] 疫情下各國入境限制

996 回覆
320 Like 16 Dislike
多謝樓主幫手做整合, 推
日本防疫再放寬!將對106國解除入境限制 台灣不在名單內
新冠疫情雖在各國持續延燒,但隨著疫苗接種覆蓋率提升、重症率下降,已有多國宣布將與病毒共存。日本兵庫縣姬路城停辦兩年的「賞櫻會」,日前宣布恢復舉辦;如今日本政府也宣布,將對全球106個國家解除入境限制,並放寬邊境管制措施。

據日媒《TBS》報導,日本政府稍早召開國家安全委員會,決議要解除全球106國的入境限制。據悉,開放標準是以該國的疫情控制以及疫苗接種率決定,不過,台灣並沒有在106國名單之中。
此外,停辦兩年的姬路城賞櫻會,今年也宣布恢復舉辦,但當局提醒民眾,勿在櫻花樹下席地飲酒賞花;愛知縣犬山市從江戶時代流傳至今的犬山祭典,也在相隔3年後重新復辦。

106國完整名單:
亞洲:孟加拉國、不丹、柬埔寨、印度、印尼、馬來西亞、馬爾地夫、蒙古、緬甸、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、斯里蘭卡、泰國、東帝汶
大洋洲:斐濟
北美:加拿大、美國
拉丁美洲和加勒比:阿根廷、安地卡及巴布達、巴哈馬、巴貝多、貝里斯、玻利維亞、巴西、智利、哥倫比亞、哥斯大黎加、古巴、多明尼克、多明尼加共和國、厄瓜多、薩爾瓦多、圭亞那、宏都拉斯、墨西哥、尼加拉瓜、巴拿馬、巴拉圭、秘魯、聖克里斯多福和尼維斯、蘇利南、千里達及托巴哥、烏拉圭、委內瑞拉
歐洲:阿爾巴尼亞、安道爾、奧地利、亞塞拜然、比利時、克羅地亞、賽普勒斯、捷克共和國、丹麥、芬蘭、法國、喬治亞、德國、希臘、匈牙利、冰島、愛爾蘭、義大利、哈薩克、科索沃、拉脫維亞、列支敦士登、立陶宛、盧森堡,馬爾他、摩納哥、蒙特內哥羅、荷蘭、北馬其頓、挪威、波蘭、葡萄牙、羅馬尼亞、聖馬力諾、塞爾維亞、斯洛維尼亞、西班牙、瑞典、瑞士、塔吉克、英國、烏茲別克、梵蒂岡
中東:巴林、以色列、伊朗、約旦、科威特、阿曼、卡達、沙烏地阿拉伯、土耳其、阿拉伯聯合大公國
非洲:波札那、維德角、模里西斯、摩洛哥、莫三比克、盧安達、塞席爾、突尼西亞

Source: https://tw.news.yahoo.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%98%B2%E7%96%AB%E5%86%8D%E6%94%BE%E5%AF%AC-%E5%B0%87%E5%B0%8D106%E5%9C%8B-%E8%A7%A3%E9%99%A4%E5%85%A5%E5%A2%83%E9%99%90%E5%88%B6-121455782.html
無香港

我錯了 韓國仲封緊香港
唔好意思想問吓大家
因為真係上網搵咗好耐都搵唔到

如果係唔適合打針但係香港醫生開唔到豁免證明書 不過去到外國有外國醫生可以開
香港入境嗰陣承唔承認外國嘅exemption cert?

Thankssss
有冇人呢排整過US visa? Interview 要排幾耐先有?
Thank you bro
Do you mind sharing the source (if any)?
Thanks 我都有見到呢張
但係就唔敢sure 外國嘅佢肯唔肯承認
日本幾時肯開香港,cls開菲律賓印尼都唔開比香港
要對等一日香港入境要隔離都唔會開比香港
應該冇問題的
上面個list係之前完全禁入境嘅國家,而家開返只係商務同留學入境,因為香港一早已經俾咁樣入,所以唔係上面個list入面

旅遊入境就全部國家都仲未俾入
Strong post 留名,多謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞