[整合] 疫情下各國入境限制

996 回覆
320 Like 16 Dislike
真係有人辭官歸故里
有人漏夜趕科場
無錯 今日問領事館confirm咗

城內的人想出去
城內的人想進來
呢段野係邊度搵到?
有冇人想去working holiday?
總有人要返香港嘅
23-3-2022
多地陸續宣布放寬疫情限制措施,新西蘭宣布4月4日起,出入餐廳、商場等公眾場所,不再需要出示疫苗通行證,教師、警員及國防軍等多個行業亦取消強制接種疫苗要求,但疫苗令仍適用於醫護和邊境人員等高危工作環境人員。 新西蘭亦宣布從周五(25日)起,酒店等場所室內聚集人數上限可從100人增至200人,當局也會取消所有室外聚會限制,惟口罩令會繼續實施。
新西蘭總理阿德恩指,最大城市奧克蘭的Omicron疫情高峰已過,預計其他地方的疫情會在4月前見頂。新西蘭目前有超過95%的12歲以上民眾,已打2劑疫苗。
另外,菲律賓總統杜特爾特指示容許已接種疫苗的海外旅客入境後毋須隔離,以推動旅遊業復蘇及增加海外投資。他又下令撤銷部份針對本地旅遊的限制。杜特爾特表示,有急切需要推出政策去令經濟復蘇,以維持經濟增長,減低疫情對經濟的長遠負面影響,重回發展軌跡。
Source:https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3210818/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%EF%B8%B1%E8%8F%B2%E5%BE%8B%E8%B3%93%E5%87%86%E6%89%93%E9%87%9D%E6%97%85%E5%AE%A2%E5%85%8D%E9%9A%94%E9%9B%A2%C2%A0%20%E6%96%B0%E8%A5%BF%E8%98%AD4%E6%9C%88%E5%8F%96%E6%B6%88%E7%96%AB%E8%8B%97%E9%80%9A%E8%A1%8C%E8%AD%89
出境香港(入機場+上飛機)要唔要打針?
新西蘭開左關啦正!
睇你入境國家要求
唔洗理香港
迫人打第3針根本就唔make sense
hi
btw 香港自己入境要求都係兩針only
我估之後會變3針

同埋就算淨係keep住兩針但係連超級市場都唔入得
咁又冇咩所謂嘅
叫屋企人幫手買lo
但係我覺得佢遲早改3針先可以7日
然後2針14日咁
所以快d去左先算
睇你去咩國家,送機要跟疫苗通行證
1/4之後返香港要打兩針先隔離七日
係香港先咁撚痴線
咁又未必,外國少人打三針
雖然從來只有零同三針
外國都係認complete vax=2
但係日韓好似係3
亞洲d傻西恐懼撚
東亞病夫絕非浪得虛名
兩針,嚟緊打埋三針費時返唔到
癲佬
何謂完全接種疫苗,三針定兩針?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞