[整合] 疫情下各國入境限制

996 回覆
320 Like 16 Dislike
你俾佢機票酒店過嚟 / 結婚算吧啦
組別A
地區性航班熔斷機制的指定地區名單(9) 至四月二十日: 澳洲、加拿大、法國、印度、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、英國、美國
組別A
A 組指明地區 中國以外所有地區
適用人士: 於有關期間(即登機/到港當天或之前14天)曾在A組指明地區逗留,已完成接種疫苗(10)並持認可疫苗接種紀錄的香港居民
登機要求:
於14天期間沒有在任何列於「地區性航班熔斷機制的指定地區名單」上的地區逗留超過兩小時;
出示認可疫苗接種紀錄;
48小時 (2)內2019冠狀病毒病PCR核酸檢測陰性結果證明 (需連同證明該化驗所獲ISO15189認可或當地政府承認的文件) ;及
指定檢疫酒店預訂確認書,租住期為抵達香港當日起計不少於14晚;
檢疫要求:
於指定檢疫酒店強制檢疫 14 天
強制檢疫期間接受 6 次檢測(1)(專業拭子採樣);
其後7天自行監察;及
抵港第 16 天強制檢測(社區檢測中心或認可本地醫療檢測機構的專業拭子採樣或完成及於指定地點交回深喉唾液測試); 及
抵港第19天強制檢測(必須到社區檢測中心進行)
轉機唔駛喇
因為打左針
去西班牙玩都幾抵屌又唔係A地區溶斷,又唔洗入境隔離

係返黎香港14+7 (我啲假期夠燒一個半月)

心郁想去
我都唔太清楚,我只係負責整合
本身想去歐洲玩,但見好多人講埋亞洲
睇見都唔想嚟
去大陸要隔離幾多日?
我夠膽講香港話全世界入境政策最麻煩嘅國家 簡直係垃圾
寫埋香港
組別A
地區性航班熔斷機制的指定地區名單(9) 至四月二十日: 澳洲、加拿大、法國、印度、尼泊爾、巴基斯坦、菲律賓、英國、美國
組別A
A 組指明地區 中國以外所有地區
適用人士: 於有關期間(即登機/到港當天或之前14天)曾在A組指明地區逗留,已完成接種疫苗(10)並持認可疫苗接種紀錄的香港居民
登機要求:
於14天期間沒有在任何列於「地區性航班熔斷機制的指定地區名單」上的地區逗留超過兩小時;
出示認可疫苗接種紀錄;
48小時 (2)內2019冠狀病毒病PCR核酸檢測陰性結果證明 (需連同證明該化驗所獲ISO15189認可或當地政府承認的文件) ;及
指定檢疫酒店預訂確認書,租住期為抵達香港當日起計不少於14晚;
檢疫要求:
於指定檢疫酒店強制檢疫 14 天
強制檢疫期間接受 6 次檢測(1)(專業拭子採樣);
其後7天自行監察;及
抵港第 16 天強制檢測(社區檢測中心或認可本地醫療檢測機構的專業拭子採樣或完成及於指定地點交回深喉唾液測試); 及
抵港第19天強制檢測(必須到社區檢測中心進行)

簡單講冇打針唔比入
book酒店隔離都皮幾野
冇人想返支那
冇打針都入到香港
巴打 係支那
咁都合理
西班牙出境係指去邊?如果去歐盟經飛機,我當時只有好少地方要
就算寫明要做test嘅,去過3個,3個國家都係冇check過…

如果入境,冇打針就要做test
不過我入咗西班牙境2次,海關同機場都冇睇過我任何打針紀錄
只要事前download 佢個app 整個qr code,去到就咁俾佢do就得,do機個海關都hea底,望都冇望過
sor我錯
而家驗到陽性啲人都係居家
醫護7日就返得工
點解入境就要14+7
失業想去下旅行
最頭痛都係番香港呢步 好撚煩
same同你個case一樣
冇打針游水返香港啦
出境返腥港
係香港 睇埋d on9對抗感冒菌新聞 日日點撚樣感謝中殃 人都癲

而家連東區走廊對面都有大廈勁大個紅色字寫住感謝中殃
Book定洗頭艇
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞