[整合] 疫情下各國入境限制

996 回覆
320 Like 16 Dislike
邊個國家嘅醫生會咁無良
而家係打左針先比返香港?
除非你有醫生紙證明你唔適合打針/中完好返
返黎香港要坐幾多日
有打針七日,冇就唔比返
要打兩針?
同問 31/5後就要3針?
暫時係,唔排除遲啲三針
暫時未有消息通知,不過會轉都唔出奇,你知港共啲野
聽fd講好似話去到五月嘅期都full曬,利申未fc
唔會賠啦
如果係咁保險公司破產
有得賠嘅條款都會係咁:往來香港除外
是但買間平既算
澳洲黎緊好似係咪冇打針都入得境仲唔洗隔離?
新加坡和泰國將分別放寬防疫及入境檢疫措施
【Now新聞台】亞洲多國陸續放寬防疫及入境檢疫措施,新加坡下周二起不再限制聚會人數和使用記錄行蹤程式,泰國下月起無論有否接種疫苗,旅客都可免隔離入境。

繼上月取消入境前要持有檢測陰性證明的規定,泰國政府宣布下月一日起,已完成接種新冠疫苗的入境旅客,毋須在到埗後接受病毒檢測和在酒店隔離等結果,但仍要展示保險資料,而保額要求會調低。

至於未完成接種疫苗的旅客,只要出發前展示核酸檢測陰性結果也可免隔離入境。當局會鼓勵旅客逗留泰國期間,自行做快速檢測,希望放寬入境檢疫措施能吸引更多旅客,復甦旅遊業。

至於實行「與病毒共存」的新加坡,因應疫情緩和,宣布本月26日起為多項防疫限制鬆綁,社交聚會、堂食和家庭訪客人數不再設限,員工可以重返辦公室上班;除了500人以上的大型活動、餐飲處所及部分夜間娛樂場所,民眾進入其他地方毋須再使用記錄行蹤及疫苗接種的應用程式。

不過,在室內場所及公共交通工具的口罩令仍然會維持。當局亦宣布,完成新冠疫苗接種旅客出發前毋須做病毒檢測。

領導抗疫小組的財長黃循財強調,這場大流行病遠未結束,新變種病毒遲早會出現,如果有必要會再收緊防疫措施。
Source: https://news.now.com/home/international/player?newsId=473652
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞