[整合] 疫情下各國入境限制

996 回覆
320 Like 16 Dislike
我識人都係咁做,單程機票去,到時睇定啲先決定點返香港
佢依家仲喺冰島🇮🇸
德國🇩🇪 February 25, 2022
從 2 月 27 日起,來自 9 個歐盟/申根區國家和 25 個非歐盟國家的旅客將能夠根據便利規則前往德國,因為後者當局已決定將他們從高風險名單中刪除。 羅伯特科赫研究所(RKI)更新了不再受冠狀病毒高度影響的國家名單,宣布以下所有歐盟/申根區國家和地區將不再被歸類為高風險:
比利時,保加利亞,瓜德羅普島,聖巴泰勒米和聖馬丁的法國海外省,意大利,克羅地亞,盧森堡,荷蘭 - 阿魯巴島,博內爾島,庫拉索島,薩巴島,聖尤斯特歇斯島和聖馬丁島,波蘭,聖馬力諾,瑞典,匈牙利

此舉意味著來自上述國家和地區的旅客將不再需要在進入德國之前進行入境登記。此外,自 2 月 27 日起,他們還將免於自我隔離要求。 然而,德國當局強調,所有入境旅客仍需出示證明持有人已康復、已接種病毒疫苗或檢測呈陰性的證明。 入境時出示證明的要求適用於所有人,無論其原籍國如何。

Source: https://www.schengenvisainfo.com/news/germany-removes-9-eu-schengen-area-and-25-third-countries-from-high-risk-list/
plan緊出年一月去
我都好緊張去唔去得成

btw巴打打算點玩
疫情之前聽過有啲人會join local tour或者喺當地揾人組團自駕遊
冬天自駛好似好高危
依家睇中左一個6日同一個7日團
不過好貴,要16000/19000
但冬天靚啲同易啲睇到極光
有揸開車嘅應該唔難?
利申有車牌諗住去自駕遊
你睇中嗰個團係跟當地人玩定點?
有冇多啲資料?
可能遲啲會放寛呢
同埋我呢度啲料都未必100%準
thanks ching,不過如果自駕遊應該會平啲?
韓國🇰🇷 (2022年2月7日)
允許進入的乘客:
韓國國民、ABTC / APEC CARD、居留卡/海外韓國居民卡持有人、有效韓國簽證持有人(包括符合條件的國民的K-ETA等)
所有來自海外的乘客,不論國籍和疫苗接種狀態,均需隔離 7 天
Source: https://www.koreanair.com/hk/zh-hk/travel-update/covid19/travel-restriction/korea
冰島冬天封路封得好勁,天氣又差
跟團好似安全D
呢個真係唔知了未去過冇經驗
但如果夾得到人坐滿一部車同埋有人輪住揸應該好舒服
You must have had a complete course of one of the following vaccines at least 14 days before you arrive in England:

Covaxin
Moderna
Janssen (single dose vaccine)
Novavax (Nuvaxovid and Covovax)
Oxford/AstraZeneca
Pfizer BioNTech
Sinopharm Beijing
Sinovac-CoronaVac

原來英國承認科興疫苗
唔撚係掛英國佬係咪傻撚咗
想confirm下大家去歐洲上機前會唔會check武肺
有啲國家唔洗證明都入到境?
Push
英國唔係4月1號起唔使理?
有啲人話去德國既證明係one of them就得
真心唔肯定點搞
等多陣啦
8月應該唔駛限制了
波叔話11月
其實都係等世衛講
唔知喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞