有咩餸啱新手煮

368 回覆
198 Like 14 Dislike
西?西你老母~
王剛d 片係睇完你知道搞唔掂 試少樣

職人吹水果d 有部份都仲跟到
蕃茄會腥落薑係辟味
炒到咁上下夾走佢就得
又唔係叫你放入口
蕃茄煮得唔好係有陣臭青味
鹵五花腩同牛𦟌都好易

肉連薑蔥飛水,洗煲加水加到浸過啲肉
落兩粒八角少少花椒一粒草果兩片月桂葉
仲有生抽老抽,記得自己試鹹度
水滾落肉再滾起較細火再燜45-60分鐘
記得不停睇火
鍾意腍身可以浸一晚第二日再煮過

你老人家唔食雞如果唔係雞煲都易
都係爆香料落雞件再加豆瓣醬炒加水就得

再唔係魚湯者時蔬都得
去街市買鯇份魚尾/骨
又係洗乾淨印乾水
保好1.5升滾水
燒紅鑊加油煎到啲魚金黃色
中慢火煎完一邊先好反
再一野倒水落鑊 加片薑同一匙燒酒
琴蓋大滾轉細火
滾佢3個字再大火落瓜菜就得
好多人會煮埋啲籽同皮
又唔夠熟真係會好腥
我炒到咁上下仲會加少少片糖
我係煎蛋角切塊咁加落去
蒸茄子
茄子切條,幼過手指,放上鐵碟,切一堆蒜頭放面,蒸5-8 分鐘,拎起,倒1-2 湯匙豉油(視乎佃豉油咸唔咸,好咸就倒1 湯匙),搞掂
我最鍾意煮瓜類
唔洗浸菜洗菜洗咁耐又要過幾次水
懶起上嚟/ 唔夠時間真係好好,同埋可以擺到一個禮拜左右

1. 節瓜>>>蝦米粉絲/ 鹹蛋瘦肉湯
2. 絲瓜>>>上湯冬菜/ 炒蝦醬魷魚/金銀蒜蒸
3. 苦瓜>>> 炒蛋/ 蒜蓉豆豉清炒/ 炒豆豉鯪魚/ 涼瓜排骨、牛肉/ 釀苦瓜/ 苦瓜黃豆排骨湯(夏天)
4. 青瓜>>> 涼拌/清炒
5. 翠肉瓜>>> 清炒/grill/ 焗

肉類嗰啲我覺得中式煮法唔算超級易,不如煮下日式,真係好簡單,調味又唔洗諗
我都成日整丼飯炊飯,煮少好多嘢又有菜有肉
蕃茄炒蛋真係唔易
落油,炒熟啲蕃茄啦,蕃茄熟咗先出茄紅素。
西餐冇落過薑你有冇食過臭青阿

唔好學埋啲茶餐廳” 職人”,乜都要快,求其兜兩兜就拎俾啲客食。
其實三樣都唔清不過最易整
我之前喺留學一個人住食咗幾個月蕃茄炒蛋
西餐會加主菜煮
我當你整莎莎醬一樣會落調味料

再講唔同地區蕃茄味都唔一樣

唔識咪撚亂講啦
蕃茄品種種植方法問題
歐美進口嗰啲生食都得添

同埋講埋你知,西餐9成都係用罐頭蕃茄㗎,罐頭蕃茄係當造熟成嘅蕃茄,而且無防腐劑,品質穩定同甜好撚多

中菜就係搵薑蔥蒜攞個底味,又可以僻腥

鳩噏當秘笈
中式三文魚腩醬油提鮮丼飯
我屌你老母臭閪咩白卡佬
咁屌撚到咩
仲唔叫我daddy?
豆苗啦

油熱落 薑 蒜 出蒜味 落豆苗 加雞湯 落小小糖鹽 咁就又菜又湯

肉就超市幫你整好嘅肉餅 蒸13分中搞掂
我鍾意你個形容
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞