英國最新疫苗對Omicron重症死亡數據 (2)

268 回覆
22 Like 36 Dislike
我問係想比較65歲以上冇打流感針既mortality rate想了解下。但就算0.65%係高過嗰個數,都唔見得你可以justify到0.65%死亡率係有個高風險既數。仲要given係香港既context感染率比其他國家低好多
Absolute number高同佢傳播力有直接關係,基數大係佢可怕地方
心照啦

【長文】我係一名醫護,想同大家探討關於打疫苗呢件事 香港Omicorn重症率0.3%死亡率0%又係事實。
https://lih.kg/2875561
發現政府谷針PR!!!! 事後敗走del埋AC!!!!
https://lih.kg/bhpiCmU

再送多一個貼俾你
乜英國人係打科興咩?..
你千祈唔好投資……你連predict trend依個concept都冇
宜家香港低係因為封城拖慢,但大家見到今波應該失守了,所以要predict夠針唔夠針將會咩情況
AZ多,宜家多biontech
純粹只係因為你細個果陣打哂同埋幾乎所有學童都打哂所以唔覺有咩"唔打針的限制", 情況類似英國而家玩放寬咁, 夠人打哂針咪唔需要再搞咁多野
好似讀書咁, 幼稚園都未必會收一個打唔齊針的細路, 而美國的大學更加會要求你提供針咭證明你打齊佢要求的針

至於香港政府係點同應唔應該打針無關, 不在討論之列
如果你反對打針係單純政治理由的話已經無乜好值得討論的價值, 因為成件事唔係建基於邏輯科學之上, 只係你個人的取態而已, 我個人覺得政治理由唔需要搵咁多似是而非的所謂"證據"去支持自己, 大大方方咁講咪得, 我亦都從來無屌過呢班人
不斷只叫人打針

完全提都唔敢提個批針下亡魂

你地心照啦

我從不反對打針 我只反對強制打 尤其強逼個D有高血壓 各種老人病的老人家打針

呢D係我最反對的地方

就算用槍指住我個頭 甚至殺我 我都係咁講
醫療系統塞唔塞爆已經差好遠
冇否認過absolute number同傳染力既關係,但無論你absolute number幾高,基數幾大,你中招之後既風險都係一樣,一樣係0.65%死,如果當時人覺得0.65%風險唔算高,點解佢要打?
咁拎英國黎做ref有咩意義?
香港有3成幾打科興喎.
蘋果同橙都係生果,但你唔可以話佢地係同一樣野
美國垃圾防疫爆左咁耐先20%感染率,我係香港真係驚到腳震
仲嚟

你自己睇啦

死咗唔少人啦

一個人渣為了一隻無殺傷力的毒 用人為方式癱瘓醫院

會花一大筆去党安 都唔肯撥錢去醫療的人渣 你信佢打針為防疫?

明白 今晚補咗水 所以空群而出

其他未打針的巴打 睇住啦 呢D就係五毛
對個人黎講淨係睇自己既風險當然可以選擇唔打
但如果大量人中招 淨係0.65%既人出事都夠整爆個醫療系統 所以全世界政府都要谷針
前修咸頓名將拿鐵斯最近在一次訪問中,對自從新冠疫苗推出以來,在過去一年因心臟問題倒下的球員數量多得令人難置信表示關切。

拿鐵斯的評論是在英國媒體 The Expose 進行的一項獨家調查之後發表的,該調查發現職業足球運動員因心血管問題而死亡的人數每三個月翻一番,2021年12月發生的死亡人數相當於過去12年的年平均數。

在採訪中,拿鐵斯說,在他的職業生涯中,他不記得有過任何一場比賽是因為觀眾席上的緊急醫療事故而停止,但自從球迷允許重新進入球場後(指英國解除新冠的某些防疫措施後),這種事每周都在發生。

這位名將更呼籲有關機構應該對不尋常的球員死亡以及入場球迷的緊急醫療事故進行調查
點justify到個人有責任為醫療系統埋單take risk
兒登仔不嬲淨係識諗自己, 唔會理身邊的人, 更加唔會理社會點
宜家先記得覆
第一你講個個問題我諗唔止係呢份review嘅limitation
係成個autoimmune study嘅limitation
因為認識太少而且牽涉嘅factor太多而且每個factor係唔同嘅genetic predisposition嘅影響下又唔同所以本身都冇所謂嘅elimiate rival hypothesis因為根本唔係所有野都係有univeraal answer每個hypothesis都係揭露緊part of truth
唔係點會有人濕疹biologics都可以唔work
第二就係我理解唔到你個臨床點做
我無話要呀你可以選擇唔take
但政府唔係一個個人 佢要維持社會正常運作
所以先要谷針 起碼到目前為止應該未有政府要立法強制打針?
點justify到個人有責任為公共系統獻出身體
仲係少過1%有乜好驚?
我一直都懷疑

阿古路 仲有艾歷臣

點解呢班球員全部差唔多時間個心臟會有問題

分分鐘就係同支針有關
咪再用呢D偽道德高地騎劫人

唔打針亦可保護身邊人

唔去浦 戴好口罩 一樣可以

只講打針好處而刻意迴避壞處

呢D正正係PR手段

為錢做埋沒良知事情`的人 無資格用道德高地批評其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞