英國最新疫苗對Omicron重症死亡數據 (2)

268 回覆
22 Like 36 Dislike
英國最新疫苗對Omicron重症死亡數據
https://lih.kg/2874303

香港暫時數據未係好夠,所以用D共存大國例如英國較能對比疫苗對重症同死亡嘅影響。根據worldometers,
https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table
英國最近每星期大概60多萬確診,1800人死,所以較具代表性

數據係來自英國官方UK Health Security Agency

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccine-weekly-surveillance-reports

我揀咗2022年week 5嗰份,因為Omicron最流行。最有用嘅raw data睇table 13。60歲或以上冇打針死亡率係打齊3針嘅10倍,e.g. 70歲以上十萬死100,60-69死36。
而重症率,60歲或以上冇打針重症率係打齊3針嘅5倍。

有心機睇埋table 1,Vaccine effective VE 對死亡率係95%,

依個報告用test negative control design,VE 大概就係100% - 打咗針都死÷冇打針死 再 control adjust
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2113151

宜家香港都仲係一中就捉入院,醫療系統就爆但未爆,睇英國「中咗返屋企抖下」情況亦可以預視香港之後情況。
5毛pr谷針

係呀兩個係度取暖 好撚好笑
頭先拎完一堆數據出黎又話人少唔計! 好撚肉酸呀
一係話數據造假
有數據幾好吖
咁政府咪應該用多啲數據證據
去說服市民特別係老人家打針囉
而唔係只係啲乜見殉仔 人打我打 為己為人

身邊嗰啲打咗針嘅人
甚至好撐打針嘅人(咁叫苗撚?)
佢哋都係真心驚叫屋企老人家打針
唔准老人家打(變咗反苗撚?)
咁呢啲人 係苗撚定反苗撚呢?
客觀數字嚟睇 意外可能真係唔多
但發生喺自己屋企人度 咁就係唯一個屋企人老人家冇咗
市民冇責任要站喺政府角度
幫你個政府好理性咁計晒社會成本影響架喎
你唔釋除市民疑慮 何必日日咁樣谷針兇市民屌市民

不嬲苗撚反苗撚都係亂咁標籤
打咗針唔叫苗撚 不斷谷人嗰啲可能至係
唔打針都唔叫反苗撚 講到勁遠乜都反嗰啲可能係
唔打針都大把原因
可以係唔信 可以係覺得未有需要 可以係反你迫佢打
唔等於話支針完全冇用或乜鳩都反

呢個世界好多嘢都係講求衡量架啦
利多於弊時我咪去囉
有嘢有用 有少少少少0.00001 都叫有用
有嘢有害 那怕幾單個別事件 都係會令人驚
你證明到支針有用 所以呢
疫苗醫學嘢 有用好正常啦
真係個個都咁極端話完全冇用?
你見到支針有害 咁所以呢 嗰啲係個別定點?
真係個個都咁極端話打親就死?
吓吓苗撚反苗撚咁屌嚟屌去 根本冇意思
問題係衡量利弊之下 值唔值咋嘛?

你係政府嘅 咪就係要說服人
衡量之後 利多於弊 都覺得OK去打囉
而唔係乜鳩都唔理
淨係迫針谷針 唔打針就唔可以點點點
成個社會營造個氣氛 愈嚟愈推進
唔打針就冇得去邊啲場所呀 返工呀食飯搭車乜乜
然後又話冇迫冇谷 係你哋自願架咋

同埋依家啲個案嘅嚴重程度
係咪令市民衡量下覺得需要打?
千幾單有幾多嚴重危殆?
市民就係望到呢啲咋嘛
係咪要解釋俾市民聽
雖然睇落好少重症 但同疫苗之間關係係點呢?

打完針所以呢 啲抗疫措施點配合?
你係想共存定清零?
係想推大家打針然後共存
定係推大家打完照舊清零?
其實你講明你方向 我覺得會再多啲人打針架喎
啲抗疫措施呢? 一時一樣 不斷變
嚴人寬己 高官權貴可以唔用安心唔守限聚
日日怒屌市民乜乜 回港易又照免檢
啲市民點樣信晒你推嘅防疫包括谷針?
作為市民 要幫政府你咁理性咁抽離晒你啲柒嘢?
淨係好理性咁研究疫苗資料?

打針出咗事嘅 有冇賠? 有冇承擔?
打親針出事嘅 都話唔計唔計唔關疫苗事
醫生係咪可以完全不受政治壓力咁評估你適唔適合打呢
啲老人家係咪覺得自己真係知道自己適唔適合?
站喺啲老人家角度 佢哋諗緊乜 衡量緊乜 政府有冇理過?
真係淨係飲茶見殉仔咩?
咁啲市民老人家點信你?

你有數據理據說服老人家 你咪公佈囉
我好支持喎 話明係科學架嘛
老人家睇唔明 身邊都照樣有殉仔幫手
但依家呢 除咗谷針兇人 乜鳩見殉仔
我真係唔見做緊啲乜
啲資料 仲要愈收埋愈多
意外意故除非「證實有關係」否則唔主動日日講
依家出院啲資料又日日愈cut愈少唔講佢哋啲背景情況
咁你想市民老人家點呢?
自己要日日去整理香港啲資料數據?
或者周圍搵各國資料數據自行比較 自己衡量?

其實我都估唔到香港老人家咁低打針率
但呢個現象 唔係話見殉仔 支針有用 反苗弱智 苗撚弱智
就解決到
7成人打左針vs 3成人冇打針但確診數字一樣你唔講
是但啦, 佢地最叻係扭曲數據
人哋打唔打針關你撚事咩 你鍾意咪打埋佢哋嗰份 唔係驚手停口停咩? 落公屋同廢老講 喺度做PR搏邊個睇?
迴避香港議題?香港7成人打左針vs 3成人冇打針但葵涌邨確診數字一樣你唔講?

你咁鍾意講以色列,咪睇下個接種數字

然後容借連登會員ILUCW嘅文字及圖片一用:
你睇埋60歲以上個Chart 見到無接種死亡率不斷上升
而打針的確可以降低呢班人嘅死亡率

打齊針 打左針但效力不足 無打針

至於點解 60歲以下 個表咁奇怪 就係因為打針 對降低呢班人嘅死亡率近乎irrelevant:

好 唔講死亡率 講重症率 可以睇埋以下幅圖:

防重症黎講 對老人家係絕對有用。

睇埋感染率:

防感染都係 越大年紀 越有用。
4成人打科興你都計埋落去
樓主pin
你望實第二幅圖,右下角個紅色箭嘴,然後答我Omicron幾時開始流行?

再睇下WHO嘅資訊發佈
https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron
係,不過原著者用咗藍色,而且我試過係冇更好嘅顏色配搭
深綠色 打齊針
淺鮮藍色 無打針
樓主打科興當飯食 打到個腦傻咗 喺連登開post谷老人針 連自己Target audience都搞唔清楚 負責主管見字炒撚咗佢啦 請返嚟倒米
小心又俾人屈pr
最近工作壓力大
我上嚟放鬆下心情
忠肯之言 樓主pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞