英國最新疫苗對Omicron重症死亡數據 (2)

268 回覆
22 Like 36 Dislike
所以話係咪五毛pr
有時候都會睇得出係普通人點會唔應機
講錢個啲pr 任務以外既野真係理撚得你
所以唔打針本身已經係最弱囉
pin #7
Hi~ 臨瞓都覆一覆你

垃圾科興嘅用家無論打到第幾針,都由BNT第一針打起啦。至於BNT用家,無論打到第幾針都唔好溝科興,咁樣溝針連孔繁毅都話冇用就真係唔會有奇蹟

已打兩針科興嘅人怕BNT嘅副作用嘅話就乜唔好再打。除非好老又高危一族啦,否則靜觀其變,等新疫苗又好,等病毒變種又好,等多啲副作用個案浮上嚟再考慮又好

我反啲戇鳩反苗撚唔代表我谷針喎,咪屈
將0.65%再乘感染率,又要再低唔知幾多倍, 真係好驚
Hi 我拍檔幫你叫樓主pin依個
樓主pin 唔好再潛啦
流感基數實係好細,真係好驚
有冇計過流感?真係好驚
疫苗既副作用
有打就有機會有
唔打就肯定無
Btw 借你個名同依段野嚟用 post上藍gp希望班老人早啲打thanks a lot
最理想係盡快整omicron版本, 但係似乎D政府唔想
流感rt低好多所以冇咁驚
冇打針死亡率高10倍,好驚

原來10倍之後係0.65%,仲要未乘感染率
點解依家先轉翻睇總共影響幾多人
https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-068665
//Adjusted hazard ratios among women only and men only were 6.33 (2.11 to 18.96) and 3.22 (1.75 to 5.93), respectively, with corresponding absolute rates of 2.0 (0.7 to 4.8) and 6.3 (3.6 to 10.2) per 100 000 vaccinated individuals//

//If study participants received a second dose, they re-entered a 28 day risk window.//
呢啲就唔應該包埋入現代醫學考量入面?
個risk都係續針計啫
強調翻我個重點唔係話打針對減低重症/死亡率冇幫助
而係依家對疫苗嘅問題有更多data同
現時疫情嘅重症同死亡率嘅情況下
打針嘅benefit唔一定outweigh個risk
對年輕嘅成年人逼針嘅justification更弱
唔好咁驚啦,大把人一年中幾次流感都係咁,中左omicron之後既抗體應該唔夠比你一年中十幾次
巴打應該係expert
想知你點睇———

另一個Po 有巴/絲不斷重申一點
6個月之內冇副作用既話呢世都唔會有副作用
話因為從來冇一種疫苗有試過
我唔係專家 但覺得好奇怪點解可以咁肯定
Bnt用既係新技術同舊疫苗唔同
有冇原文
但immune野多數係對嘅treatment冇反應嘅多數之後都唔會有反應
6個月內冇副作用就呢世冇副作用難啲
因為副作用有好多種 每一種出現嘅機制都唔同
始終都要睇佢個theory係咩
加上依家mRna vaccince副作用嘅possible MOA先慢慢出緊嚟應該冇咁快draw到上面講嘅conclusion
p.s. 係呢到嚟講我唔係expert
只係一個中五畢唔到業連bio都冇讀過又唔識計數嘅loser
btw 我諗如果支mrna真係出事的話美國堆學校聽破產都似
見你上個po講打針後濕疹翻發
你覺得唔關事都覺得好多問題係啲人夾硬屈枝針
但事實有冇諗過可能有關係
研究需要時間都需要資金
做呢啲autoimmune相關嘅野
好多時嘅limitation係onset咗好難trace back翻起因嘅mechanism同本身學界對immune environment嘅interaction認識真係唔多
我只係想講疫苗嘅benefit唔一定outweigh佢個risk
我唔係打算要向你prove肯定有關
只係話會有呢個risk
同時我都會話有limitation係onset咗
依家冇乜model去搵翻個causation
我都只係想人知道有呢啲risk同埋通報上去database嘅重要啫
你唔講唔入data邊個會睇到real case有幾多
利申唔知原來打多少少習慣咗嘅terms都會俾人覺得懶係野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞