Sony用36億美元收購Bungie

281 回覆
5 Like 54 Dislike
三井住友就算啦
微軟接近收購動視暴雪!
https://lih.kg/vJjuBtX
#849 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

啱啱自己搵

原來係我索前線大將軍講
終於有人清醒
成班兒登仲係度講緊邊部邊部冇game玩
人地大戰略岩岩先開打
愈多呢啲競爭我地玩家先愈受惠
笑撚死
認真
如果計價值
貴得過ms買activision咩
勁過呂布以一敵百
邏輯係咁個方向係咁
但係呢單收購唔值

Xbox用訂閱服務同雲端攻PC
M$好清楚PC 先係FPS 主場
你啲主機槍Game點同PC 市場打

再者Bungie難聽啲講就係一隊殘兵
36億只係買Destiny 一個IP邊度值

因為好多Bungie嘅人加薪留低
改名做343 industries
其實出走嘅Bungie 實力已打咗折扣
何況Destiny都唔紅 證明Bungie回晒塘

Sony只係用緊Halo價錢買Destiny
動視暴雪淨係Warcraft呢個IP
都夠買起5間Bungie啦
如果睇返Battlefield Call of Duty 呢啲長期全平台FPS大作,其實主機版無論係銷量定係活躍玩家都係遠超PC版,但係同一時間有遊戲例如Apex Pubg 就啱啱調返轉。所以我覺得FPS係主機同PC嘅氣候唔一樣,冇話邊個先係主場嘅
咪得佢話Bungie係垃圾
問題係FPS條水係靠電競黎吸金
呢啲係遊戲銷量以外嘅商機
Halo上PC都係為呢個原因
而且今次infinite上PC
人口基數大咗好多
同埋36億對Sony來講更加重要嘅係強化第一方FPS遊戲製作多過Destiny,所以預期Bungie係收購之後可能會再另外整一個新IP正式同Halo正面對打
我記得Halo Infinite電競好似xbox同pc各自有一個?不過毫無疑問出係PC會令佢嘅Market大左好多
Bungie同M$唔係friend底?
Sony隨左第三身電影Game
有咩Game係唔缺乏?
難打

Halo上PC個人氣即刻爆發
成個IP仲成長緊

Sony肯唔肯老老實真實放Bungie啲槍game上PC雙平台先

何況目前Bungie做嘅遊戲
超越唔到Halo呢個咁多年嘅大品牌
佢話天命會繼續全平台賣 其他作品就唔知
講緊連機

Halo可以Xbox排PC

Sony 會唔會咁好死俾PS5 同 PC一齊排 ranking?
未來至少3個COD(包括其中一個係Warzone 2)保證有PS5版,其實我覺得對Sony黎講已經好夠,尤其Warzone 2係長期運營既game
Bungie整3隻game出黎都唔知要幾多年,除非拎到自己果D Marvel game先夠料做交換
你呢啲人真係鳩up架喎
可能得 因為Fall Guys係得嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞