Sony用36億美元收購Bungie

281 回覆
5 Like 54 Dislike
所以SONY係買得貴
"上面係講緊貴唔貴,就算一定要買都有得分貴定唔貴架"
你都講「最後先搶人啦」,唔係就係認同買貴咗咩?而我又冇否定SONY係有需要買,咁其實依個話題已經LOOP緊
bungie同動視暴雪,兩間野份量完全唔係一個level
Sega邊有咁平
咪就係大家有共識,其實一開始我只係想講你嘅回覆唔對題
而我又冇興趣討論你嘅後續想法,因為太多嘢唔確定,所以想END咗依條THREAD
1. 就算我認同SONY需要一隻自家FPS,但我唔確定係咪非BUNGIE不可
2. 我唔確定而家BUNGIE有冇能力FULFILL依個期望,所以無從談論究竟長遠利益係點。亦唔想以「大公司點會做錯嘅決定」為前題嘅情況下討論。
雖然sony買完應該會獨佔.ms買完有pc加gamepass.
點都好有兢爭先好,一家獨大唔知會hea成點
不過最終gaming係會進化到stearming加所有game行月費,去電視電話ipad chromecast.做到netflix咁.hardcode gamer先會砌機同新AAA會電影咁獨佔一排.
36億就想買起世嘉?
睇返MS買B記個價
再睇sony買bungie個價 真係超級大水魚
買起fromsoft capcom算啦咁貴
sony都係對日廠無興趣
https://www.bungie.net/en/Explore/Detail/News/50989
佢話之後d game都唔會獨佔
唔知幾成真
god of war而家都唔係獨佔
Bungie 係好野黎
有時收購唔單止睇ip數量
亦要睇開發潛力

特別係sony又唔係微軟
唔會有收購完d IP就入XGP呢個效果
所以收購上既考慮未必咁注重有咩ip
Sony本家基本上FPS能力係差
買間FPS廠黎鋪未來唔係唔合理

另一邊微軟巳經有halo同將有cod
再加主流第一身RPG
仲要全部day 1 上XGP
連ubi r6e都day 1上左xgp
係呢個時間點先鋪FPS未來
FPS玩家會唔會Buy呢個未來
咁就睇各位自己點諗啦

微軟收購B社係醒同抵
Sony要比36億買bungie唔係水魚
更多係無得揀
大佬依家收購季節
個個大習團都拎左銀包買買買
d價都抬高哂啦

可以參考下下面呢d圖

日廠好多時候係日本政府唔俾買,
之前MS想買square enix都係政府唔俾先唔成事
好似爺爺豬 8:2 panic buy 咁
destiny 2 長期營運黎啦
好似舊年出新 DLC 即刻連續幾個星期 steam 在線人數榜首
左上角應該擺steam or vavle

動視暴雪615億 ms用700億買
計哂所有世嘉既副業加埋先39億
前景又差比盡佢咪60億賣
不過日本政府比唔比佢賣又係另一回事
Bungie有可能幫到手,reboot killzone,如果成功嘅話,會係ps 1st party好重要嘅game
點解唔買EA
因為冇錢
同埋ea點會賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞