[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(52) (重開)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Switchcraft RCA母頭、Cardas 6.3mm頭、effect audio conx頭終於到齊,一口氣KO 曬d線
聽日去買條1.2cm伸縮管封一封個cardas頭就大功告成

effect audio conx的確係好用過OE audio multi connect
雖然conx都係signal 同ground 兩個弧位上錫落線,不過conx signal 個弧位同ground 個弧位差90度,多d位比雞咀隊入去加聲
而且d轉頭係擰上去個而(multi connect 要上粒好細螺絲連住個外殼、座同轉頭),我可以加伸縮管做stress relief,冇咁易屈斷
缺點係個轉擰擰出黎個時會扭到個座,有機會扭斷條線。當然如果我用膠封死個座就解決到,不過我又唔想封死

Cardas 6.3mm頭意外地有d難度,佢冇好似一般3.5mm頭咁有個位比入ground 線去焊,而係成個殼咁大都係ground。好處係ground 線點放都得,缺點係如果辣雞唔夠power 就好難上錫
Hello moto
12點打後 ,關埋窗好正
lm
之前試咗 T3-01, 陣間出去試埋 DT770 同 DT700 X, 依個價位closed back仲有咩推介?
Meze 隻99 classic
不過係轟+細音場
msr7b, wp900
有新玩具?
耳牛線?
三月先出貨呀

Cardas 頭為求穩陣我上左2重套
最後買咗 D7200, 可以食吓樹皮先
D7200好夾頭wo
我係建議有隻daily drive先再買7200得閒聽下
戴一個鍾都已經feel到唔舒服
我又唔覺幾夾,closed back 我覺得應該有返咁上吓夾先有意思

用落睇下點先,反正daily drive都係opened back多
https://youtu.be/XThOPqouX4I
幾得意既賀年歌

另外個d差d乜
DT700 pro X 肥
DT770 pro 太薄
不過感覺 32ohm 770 都好聽過 700

D5200 感覺有少少尖同沙,唔太夠resolving

T3-01 同 D7200 我覺得同級

T3-01 聽落就似輕靈啲嘅 HD650, 聽落順耳又唔bass heavy, resolution都夠

D7200 就厚聲啲,雜食啲

我個人嫌 T3-01 唔夠夾頭同隔音, 有啲太鬆
係好聲又好聽,不過我認為closed back嚟講配戴同隔音都同opened back唔同要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞