[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(52) (重開)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=YgEjI5PZa78&list=WL&index=8

睇到條片講普通人其實聽唔出 320Kps Mp3 同 16bit Wav既區別

大家點睇

附上個test條link
https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality
HD6系建議用原廠
攞對airpod pro 聽咪唔覺
你試下自己攞隻cd 一隻轉做mp3 一隻轉做 flac 再用幾千對嘅耳牛 bit perfect 咁聽睇下你覺唔覺
對大眾嚟講320k 的確係夠
但係成set 野幾千甚至幾萬嘅時候冇必要聽mp3吖
其實簡單到kph30i clear 都夠聽得出分別
有時我聽串流嘅lossy同lossless都已經聽到有分別
終於有時間去試下啲open back,但試完冇衝動想買
想問聽ADX5000都覺得too bright, HD800S係咪唔洗考慮?

BTW 冇追一排,見上面又有巴打入ZMF坑,恭喜晒
320k同lossless其實分別好細,同埋有時唔同嘅sound signature,唔係好聲衰聲咗與否
通常播個software影響更大
想請問吓當時試咗啲咩同埋用咩前端試咁?
搵機會又上去試聽吓先
bright同open back 無關
例如Aeon open
喺dma試,佢set野固定咗所以冇特別留意,試嘅歌都係JPOP
感覺上聽一陣(~30min)都還好,但係想像到長時間聽會易攰
係我想搵隻取向同zmf vc比較唔同嘅open back先搞成咁
雖然會再去試,不過都懷疑循呢個方向未必會搵到啱心水
係咪觀塘DMAG插住山靈M30個對, 如果係咁夾的話唔出奇
ADX5000對Source好敏感係要留意下夾乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞