[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(52) (重開)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

其實喺香港stax amp係咪冇乜選擇?
檯機唔太夠位放,D10夠細,但係睇過又有機會唔夠力/過熱/bass drop off
D10個bass會出過檯機,不過整體質素不及檯機
靜電個bass一向都弱過動圈
其實喺香港stax amp係咪冇乜選擇?

首先睇你推咩headphone 同budget

當然平d esp95x都可以考慮
我試完L500 + 500T,overall都幾啱心水
Bass本身就冇乜期望,試完覺得勉強合格,但係再少就…
而家想諗定假如最終想買Stax,個setup會點樣比較可取
礙於土地問題,好似得L500 + D10/SRS 3100兩個選擇
估唔到Lambda系都岩巴打
仲諗住你會鐘意x9000呢類柔d既風格多d
Stax bass 少其實係因為Stax amp bass 少
用KGSSHV就會多返d bass
所以D10 算係異類,少d Stax 玩家鐘意
D10 其實係為sr003 mk2而設
如果係空間鬥士仲可以諗下SR003 mk2 + ces-a1 +D10
非headphone, 可以當iem(然後可能你就會覺得而家d iem 係over price 得好緊要
反正SR003 mk2 + ces-a1都係二千幾,買埋都冇所謂

Lambda系要多d bass仲可以買L700個pad,不過效果我唔鐘意

其實仲有部D90,dac+靜電amp,amp個part 係353x黎
不過呢部amp太貴,唔抵玩
https://youtu.be/QMrUeF_Emq8
竟然有資源出到新歌
等打手巴買返嚟試聽報告

如果下次淘寶買開野又記得的話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞