[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(52) (重開)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我都擔心遲早打柴
Nokia巴係android 定iPhone
我得iPhone玩唔到lossless如果唔係我都會買
可能等年尾iphone 出Loesless既code先再買新bt device 依家得aac都玩唔到grell tws既ldac
我罪大機
啱啱上美森都見到遲啲買黎試下先

9/F
呢個concept 其實audioquest 好似都做過,係條線拖一個細細個主動式地盒出黎
p.s tuned by Axel Grell for metal and bass lover

p.s ii 個人認為Heavy bass啱聽hip pop電音多d 例如the weekend/Billie Eilish聽rock/metal我未必會揀最重bass既
巴打所言甚是, 認真好認同"聽rock/metal我未必會揀最重bass"呢句
個音響市界成鳩日幫metal友定義左聽metal/rock一定要重bass, 但真metal head根本唔係要呢啲
但係我個人唔太聽metal野
jazz, pop, r&b, classical先係我favour
中高頻控制都好重要 唔係d吉他失真聲
Devin Townsend 都係用hd600除咗mixing 有時見佢用黎聽野
好多都係一味tune到個高頻好出好前但冇高頻延伸就搞到好多電結他失真聲
同埋最緊要係個bass唔可以太埋身同量太多, 一埋身就搞到成首歌啲聲好緊湊又焗咁, 聽到bass就聽唔到其他樂器咁, 啲bass量太多太肥又會蓋過哂結他嘅餘韻同埋vocal把聲

以前唔識野上睇見人推薦過se215聽rock/metal(因為夠多bass)
滿心期待咁出去試心裡面講哂粗口

之後仲有試過唔少聲稱岩聽metal嘅earphone, eg fender(全部), marshall, 仲聽過有人推campfire隻lyra黎聽metal, 但根本唔係嗰回事
YES!, 之前用過58X到而家用800s都發覺幾岩聽metal, 但好多人都只會吹奏sennheiser只岩聽大編制
近呢一年試多左唔少耳牛/iem, 發覺好多有比人標籤其他野嘅耳牛都可以夾到metal, eg"人聲好毒嘅adx5000", "人聲超勁嘅sr009", "只岩聽大編制嘅800s"

(甚至去過ect showroom其實我覺得隻sr009都幾岩聽metal, 不過應該好少人會咁做
睇完成個kickstarter description 同兩條片,感覺有d怪
首先我之前注意到個term "Lossless",而heavy 個解釋係"most accurate representation of recording process"
呢個解釋幾奇怪下,我估冇乜好結果
結他、鼓做到"most accurate representation of recording process"唔代表播小提琴都做到
睇黎呢隻headphone 會幾偏好某d歌

然後"How Heavy compares"個表,佢講到 frequency response 係2而其他headphone 係1
真係大開眼界
subwoofer 同tweeters係兩個frequency response, 但放入同一個腔體,唔係應該睇夾埋出黎個效果係點咩?多單元喇叭都唔會咁sell 啦,咁講好明顯就係同一般人講多就係好
然後Axel Grell條片就將呢一點打左巴,明明個示波器就得一個frequency response
(個frequency response 又係有d得意,中間比較平,sub bass同高頻兩邊高,好似一個clip 左底既U字,仲有幾個位插底左)

跟住到Price,自稱可比$500 USD headphone,我諗佢想講Air pod max?咁要好聽過Air pod max 應該唔難做既

當然佢個driver config 同位置都係有d特別,令我諗起SONOROUS VI
唔係抄SONOROUS VI,因為唔係用動鐵,似係一個好細動圈,位置都唔同

仲有個loudness control 應該都幾實用

總結呢對headphone 應該唔係target audiophile,宣傳上有d奇怪,感覺中伏機會大過HD8xx
都係等出黎個真正fr先知咩料 不過如果單元質素夠 而且dsp eq做得好都ok掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞