[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(52) (重開)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
靜音分體,無聲風扇
要用埋風力發電
環繞聲 同 空間音響

呢兩個term係邊度見到?音響野唔係用呢d term

1000留下要音場大可以試下Hi-x15, Hi-x50
apple叫環繞聲(surround sound)做空間音響(spatial audio)啫
同一樣野嚟
巴打想問吓你套setup除咗線係同dma試個時一樣?
唔一樣 雖然唔夾機係因素之一
但我覺得屋企啲電好大影響目前setup而請教咁多位師兄因爲間房太咗電子干擾
同電腦同一拖把我相信影響可能大嘅
不過其他方面我就覺得電線野可以最後先搞
淨係夾嘅機唔同,就已經一定唔同聲啦

而家你用咩機同耳機咁?
順便問埋喺dma試個時又係用過咩機?
我用topping d70s同a90推ayra
Dma試就用山靈em5同chord anni
anni係好聲好好好多可惜out budget
遲啲等耳機平衡線到咗再睇吓有無好轉 再打算上9樓執補品
咁你唔好浪費錢攪電住啦,部amp 都差咁遠
都係 但下次換amp唔知幾時 目前套setup啱啱先買
換amp 個影響一定大過你玩電
我覺得個影響大至細係 headphone >amp>>>dac>>>>>電
dcfever / carousell 賣咗佢
有沖動想即刻放咗部amp佢
試完chord anni真係覺得好誇張
可能我入坑唔深啦 但細細部機可以咁大力 仲要6.3輸出並非平衡輸出
一分錢一分貨
我會覺得部dac同部amp同樣咁重要
電同耳機線都係最後先搞嘅野黎
我覺得最頂癮係上個po大家問都唔問就係咁推佢換野買線
睇人買野最開心
自己set機都未聽熟就換野
其實套setup咁唔同點斷言係換條Power cable同拖板就係
嗰陣唔知佢喺dma係插部chord anni
我覺得Source/DAC應該最少同Amp同樣重要
你Source差後面點Amp咪又係會放大個D問題
其實平衡輸出又唔一定係比較好既.....
先唔理佢係插咩等級嘅機
我聽到話同dma聽唔同聲,就會諗
1. 好少會同dma同setup,佢哋成日都ak dap出
2. dma咁鍾意用qed線,但有用qed嘅巴打應該唔多。
3. dma插咁多電器,明顯啲電唔會好得去邊。

所以我第一反應係想問佢用咩機同用咩試

咁當然我好讚同啲機最好唔好同電腦用同一個拖板

其次係我覺得除非啲電真係好唔穩定,否則搞啲配件我覺得多數都係“解放“吓啲器材嘅上限/限制咁,夾機優先度都係耳機,dac,amp,source呢啲咁
總之唔好理, 新機買返嚟見到原裝線就一定要換左條Upgrade cable先,好似係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞