香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
東方:港府明日公布擴大疫苗氣泡詳情 目標下月底前實施
https://lih.kg/2832332

可以睇埋新春大戲先

即使打左都唔想endorse件事
唔想有乜特權
https://movieforestlitmited.blogspot.com/2022/01/blog-post.html?m=0

講返d開心野
新年講下粵劇新秀
本帖精選左幾位

轉眼間威仔同曉瑩獨當一面,神推鬼我有個期雜誌可以做reference

下一篇粵劇文會講我在2021年睇過的劇目(仍需努力)

大家 靚女

仔其實我麻麻地,無乜小生攻陷到我,我都想睇本地仔仔
【香港流行文化是菠蘿油也是Mirror?】
香港流行文化,既是菠蘿油,也是Mirror?
日常生活中的事物,透過電視、電影、音樂等載體重複展現香港人眼前,不斷塑造着每一代香港人的記憶,最終成為流行文化。藉由「菠蘿油與鏡」的隱喻開始,三位專研香港流行文化的講者,包括吳俊雄博士、張志偉博士及曾仲堅博士,將分享他們不同年代的流行文化故事,繼而探討香港流行文化的獨特性和那些年的轉變,讓我們再次瞧瞧香港流行文化吧!
「瞧潮香港60+」展覽特備節目
「瞧潮香港流行文化:菠蘿油與鏡」
日期:2022年1月8 日(六)
時間:3pm
地點:香港文化博物館一樓劇院(沙田文林路1號)
主持及嘉賓:
吳俊雄博士(香港大學社會學系名譽副教授、博物館諮詢委員會委員)、張志偉博士 (香港浸會大學文學院人文及創作系副教授)及曾仲堅博士 (香港樹仁大學社會學系助理教授)
屌小林兄原來你係講呢個
https://www.youtube.com/watch?v=4wyJ4C9TT-k
行過地鐵站見到粵劇廣告有河國榮
其實有冇試過中西相遇的劇本,歌劇+中國戲曲?
故仔入面都有嘅,阿姐之前做過蝴蝶夫人囉 不過又唔算中西,中外囉
但係形式本身我頂櫳都係諗到舞台劇+大戲,例如劍雪浮生,南海十三郎呢啲🤔
希望將來有高手肯嘗試下音樂上的結合
一嚟故仔要夾,二嚟香港啲場都唔夠大,例如樂師樂手同樂團要點坐法, 點先夠位坐
小鳳姐其中一個主要fanspage兼資料來源歌聲暖我心都冇埋
其實啲舊報紙真係好多好多嘢睇
唔敢睇
唔係任白的大紅袍了
有蓋都唔睇了
英文歌 Auld Lang syne有出現過的
歌劇太難,字太綿密

香港有港式歌劇,一輪嘴咁
要睇字幕
係,不過睇到眼殘
又有知識專欄
而家得返文匯講下詩、歷史
以前嗰啲報人真係有墨水,寫啲嘢係真係make sense,睇完有嘢學到,唔會寫錯字白字,屌佢老母臭屄而家嗰班真係好多都文盲嚟

日月大公文匯重有留住呢啲版面專欄,講下啲純粹文化嘢,都係傳統嚟,其實連埋以前華僑華晚工商工晚星島星晚新晚天天呢堆,真係有文化傳播影響力。就算以前百份都冇而家咁撚屄
單係以前有金庸小說都夠爽
而家香港有乜作家可以寫到出名
睇完文share出去
等多D人留意
未來就有新仔仔
真唔真
寫見過莎士比亞同湯顯祖同長平公主的傳教士
介紹下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞