香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
前排有個舒琪講左幾句對某部台片的睇法

小林成司就執到寶咁喺連登回應

人地講下都唔撚得(私人面書講下)
EdEin兄好串
呢個譚蕙芸又係嗰味人嚟,自己搵下,cctoy都有講過
?_ ?

左膠,不過佢寫人物係有一手既
我已經唔介意左唔左膠了,唔係亂屌人就得
左癌
著名導演兼演員楚原病逝,享年87歲。楚原一生曾執導逾120套電影。
楚原原名張寶堅,父親為粵語片演員張活游,妻子為南紅。年輕時,他曾與導演李翰祥、胡金銓及張徹,被喻為「四大帥」。
今晚 10:30,香港電台第一台講東講西,鄧達智、及導演章國明,一齊追憶楚原導演。

圖片來源:
https://www.google.com/search?q=%E7%AB%A0%E5%9C%8B%E6%98%8E%E6%A5%9A%E5%8E%9F&tbm=isch&ved=2ahUKEwiJloeWtqL2AhV6xIsBHU-HDDwQ2-cCegQIABAA&oq=%E7%AB%A0%E5%9C%8B%E6%98%8E%E6%A5%9A%E5%8E%9F&gs_lcp=CgNpbWcQDFD9DFj4D2DbGmgAcAB4AIABLIgBgAGSAQEzmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=SMMcYonSAfqIr7wPz46y4AM&bih=912&biw=1920&hl=zh-TW#imgrc=EM1G1BBLsST2dM&imgdii=We02t7nh3EcL_M
節目重温:
https://www.rthk.hk/radio/radio1/programme/Free_as_the_wind

前幾日的
Mark
前助理廣播處長施永遠逝世終年66歲
https://lih.kg/2916447

細個睇過黑俠,唔識龍剛係邊個
又睇過黑俠的原著小說其中一部 黑俠大戰新聞大王,模仿蝙蝠俠果d痴線反派
求先忽然覺得當年個劇本浪費左龍剛,佢角色應該係為了最逼真拍攝,散播瘟疫的瘋狂導演
左咩
剩係記得佢教中大
有FOLLOW佢FB
健吾就係中大新聞與傳播學院, 你果然係健吾
係咁架啦
哈哈哈哈哈哈哈
每當變幻時 第一段

懷緬過去
常陶醉 一半樂事 一半令人流淚
夢如人生
快樂永記取
悲苦深刻藏骨髓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞