香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
其實講"粵語長片"係咩時代定義 70s前?
幾時出個最有雌雄同體投票
唔洗比啦
任姐必勝
認同
跨鳳乘龍望住任姐對眼
迷死
少少動心
唔可以㗎
應該通常係
70年代李小龍 許氏就應該唔係啦
利申0接觸70s
李小龍功夫電影最初好似係國語,後尾先配返粵語
應該係七十二家房客之前?
之後差唔多新浪潮
一齊睇張徹武俠片
桂治洪

風月片
李小龍係嘉禾
應該係粵語
七十年代初粵語片末落,停產一段時間
Check返係1971年2月至1973年9月
邵氏國語片獨霸市場咁滯
李小龍第一套唐山大兄1971年10月3日上映
1971-1973李小龍大紅
1973年9月22日邵氏七十二家房客上映,帶返生粵語片
所以李小龍在生時應該係上映國語,後尾粵語片興起先配返粵語

薑巴點睇?
會唔會解到精武門對白曼德拉效應
張徹1973年拍警察,係港產片
七十年代的電影粵語片又死唔晒既
香港電影資料館
唐山大兄 粵語 1971
精武門 國語 1972
猛龍過江 國語 1972
龍爭虎鬥 國語 1973
Thanks
70年代開始發顛
我想繼續沉醉係黑白片嘅慢 同時代感
我唔想長大
謝誰清解答

呢排有啲嘢搞緊,請各位繼續
導演剪輯的終極足本版將會加入超過1小時從未曝光的片段,分為五集的劇集形式推出。導演梁樂民對於《梅艷芳》(導演版)能夠於Disney+ 播放表示高興,他說:「梅姐的人生精采燦爛,電影版本因為片長所限,需要在內容上作出取捨。現以五集劇集形式於Disney+ 上架,可以將原來的劇本情節盡情呈現。多謝Disney+ 給我們團隊這個機會,讓大家安坐家中就可以跟梅姐一同經歷她的非凡人生。」
.
即將於Disney+ 上線的導演版,會深入探討梅姐的一生,並交代多一點她的童年成長點滴,包括她和 #梅愛芳 之間經歷生死的姐妹情,與香港另一位巨星張國榮廣為人知友情背後的真摰情感,以及有她更深入的愛情經歷。
《梅艷芳》(導演版)亦會首次展現梅姐的經典名表廣告造型,同時收錄她多首膾炙人口的名曲。除了全新片段之外,五集劇集的故事結構、配樂、調色將會重新編排整理。已於戲院觀賞過電影《梅艷芳》的觀眾,將會有更深入的精采體驗,可用另一角度再次回顧這位一代巨星以及她的璀璨時代。
好, 今日色色一下
https://streamable.com/42qoqs
這是麗的中文台1976年的劇集"大家姐"的其中一集 (查過節目表, 播映時段是逢星期一晚9點) 麥當雄的作品
這集的內容係工廠年青女工被集體擄走,被控制賣淫, 應該係反映當時有很多少女失蹤案的實況
施暴一個人唔奇, 但這一幕集體施暴恐怕現在的電視台是絕對拍不出, 唔知在當時電視尺度是不是也很震撼
精彩
少女的慘叫聲、掙扎都夠頂級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞