香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
對,上集丁瑩,下集南紅
前後境比較麻煩,要開新帖又要好多時間

【香港電影考古】楚原叔70年代以後電影年表整理 + 嘗試搵出佢口中嗰幾部仆街片
https://lih.kg/631714
原來你已經出過po
舒淇話佢好大貢獻 又影響徐克 又影響新藝城

Btw 之後我都會睇七十二家訪客同三少爺的劍 如果有嘅話
因為可憐天下父母心嗰堆粵語片啲source同資料太雜亂,啲片成日畀人閂鳩咗,真係整理早期資料一大障礙.... 所以好麻煩
https://movieforestlitmited.blogspot.com/search?q=%E6%A5%9A%E5%8E%9F

有寫過少少楚原

紅姑套《雪兒》楚原做佢男友
楚原叔rip
粵語片睇得好少,所以都係演員嘅佢比較深刻
白頭佬,拿督,佛祖
佢執導嘅作品淨係睇過發哥套大丈夫日記同瘋狂83一部分

後者擺明係邵氏(tvb)塞俾佢拍,作為香港8x死忠嘅我見到電影版搞到咁真係

前者就真心體會到楚原叔作為導演嘅功力,有睇過都知套戲好難handle,入面發哥不斷喺兩個老婆之間穿梭係十分胡鬧兼亂嚟,一處理得唔好個節奏就會出事,啲情節會變得老尷。但楚原叔將老尷位變哂密集笑位之餘,成套戲個節奏都係令人睇得舒服,當然仲有發哥嘅表演令套戲更好睇(依套戲入面發哥嘅喜劇節奏同肢體語言真係一流
薑巴,你整理楚原的野得到大家認同
香港73就係七十三嘅人拍,好過瘋狂83
呢個要畀啲時間,因為最早期嗰啲真係好難搞其實我都想開一個新帖講楚原叔,畢竟三年前嗰個其實好急出
薑巴請出手
有個post俾人認識吓導演嘅楚原係件好事

即係今年無金像獎

關到4月20

金獎像417
凌晨睇咗七十二家房客
混合粵語長片演員同邵氏演員都係得楚原先有咁嘅號招力
全部做開邵氏主角嘅何莉莉 貝蒂 竟然肯客串 仲有谷峰 田青真係演技好實力派配角
我係光藝之外第一次見南紅 估唔到
仲有我第一次見鄭少秋 同劉丹 同埋何守信幾靚仔喎
警官三六九 劉一帆 演出嘅第一部電影就係呢套 演技純熟得難以置信

井莉愈睇愈靚 仲講粵語添 我成程掛住讀唇 講粵語好大親切感
開喺影視台/學術台
娛樂台全部韓星玩膠po
有咩關鍵字可以搵到年度票房?
香港電影大師楚原先生千古,回顧藝壇光影旅程無負此生
https://lih.kg/2898349
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞