香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
好多戲曲片都係冇
只能夠講食屎
舉報人地侵權,自己一台獨大
咪臭屄囉,搞到好多其他片都冇得睇,真係好撚仆街冚家鏟
香港電影大師楚原先生千古,回顧藝壇光影旅程無負此生
https://lih.kg/wgspcAX
#172 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
乜楚原唔鍾意古龍架咩
佢仲拍咁多?
我以前都有自己yt channel,最初俾tvb同日本東映果類ban的經驗自然係最多,後來唔敢惹佢地,對版權嘅野小心左好多
但最後都係起半年無update的情況下被停權因為版權轉讓或者版權持有人政策改變,本來無人理的舊片都會突然被claim

d片本身好閒,但最痛心/條氣唔順有兩樣野:我有一段自己整理剪輯關於日本野嘅片,連日本仔都讚,亦從來都無版權申訴,就咁無左
一直以來個account在其他人的片下面有唔少cm,有時並唔係閒談,好用心機提供資料/討論,發現停權後,這些討論其他片的cm竟然都無埋

另有些少唔舒服嘅係,本來有少少舊野係自己在二手市場搵返來,自己獨家upload,個channel無左但俾其他人copy左,有份失落感,不過人大左好化,無咩所謂了

版權嘅野無可厚非,而家如果要怨,我會怨yt個制度不佳
又係規範同實際執行嘅問題,有陣時呢啲都可能搞到人唔擺嘢上網
睇返最佳華語電影一百部同百部不可不看的香港電影,都冇帝女花,我自己真係唔明點解,1959嗰版點都係有代表性,當然尤其是庵遇香夭

香港大戲片好似得紫釵記(最佳華語電影一百部)同蝶影紅梨記、紅菱血(百部不可不看),都係算少
【新書預購✨】由楊紫燁導演主編的新書《昨日的影 今日的光——粵語片劇照風華半世紀》即將出版,現接受預購!書中收錄逾 400 張三藩市世界戲院大堂劇照,皆見證着粵語片的輝煌歲月。一眾影人、影評人、學者各自撰文憶昔,論及舊香港的觀影體驗、粵語片製作的軼事,以至華人如何在世界各地透過電影連結,與一幀幀珍貴劇照遙相呼應,重組光影年華。

🔗預購鏈結:https://bit.ly/3Im3qqP

--------------------

【內容簡介🗒️】在沒有上網、沒有電視的年代,大堂劇照是電影宣傳的有力媒介,男女老幼通過幾幅精心捕捉的畫面,了解新片的故事主題、卡士陣容。那時,粵語片不只是香港的大眾娛樂,更是由東南亞到美洲各地華人的身份認同。任劍輝、芳艷芬顛倒台下眾生,是那些年的男神和歌后。幾十年後,各地的華埠戲院又成為保存香港電影記憶的寶庫。

美國三藩市唐人街有過一間世界戲院,曾是香港國際電影節回顧節目的片源,亦為香港電影資料館提供了大量藏品。本書通過四百多幅從世界戲院三千珍藏精選出來的劇照,帶領讀者進入粵語片五光十色的世界。在這些難得一見的畫面中,讀者既能一睹粵語片昔日光彩,也能從另一個側面認識舊香港,以及它和各地華人千絲萬縷的連繫。亦希望這些珍貴劇照,可以讓更多新一代觀眾欣賞。

【誠摯推薦💫】

上世紀七十年代中至八十年代初,春陽特別燦爛,秋雨額外纏綿,當時的世界戲院,活脫脫是一抹疑幻似真的彩虹。/邁克

劇照幀幀有戲……如今翻看,像是摩挲着土產的陶瓷、細賞其造型和花紋圖案,追憶逝去的年華,也想像其中悲歡離合的故事。/羅卡

外婆口中的大老倌、正印花旦的排場,都是十分「架勢」;講起粵劇、粵語片 ,背景裏總有一幅大地圖……/呂大樂

--------------------

目錄
序  昨日的影 今日的光 /楊紫燁
前言 疑幻似真的彩虹 /邁克

第一章 集體回憶
遲來卻不散的憂愁和喜悅 /羅卡
昨日的光 明日的影 /羅啟銳
免費入場 /呂大樂
第二章 昔日夢工場
我為人人——中聯與吳楚帆 /曾肇弘
我的童星生涯—— 阮兆輝訪談
我在片場拍劇照的日子——徐堂訪談
第三章 舞台掠影
任劍輝的骨子丰神 /朱少璋
白雪仙 /楊凡
精益求精求藝道 ——奚仲文訪談
第四章 性別二重奏
香港電影的游離色相 /洛楓
在性別花園氹氹轉 /惟得
第五章 女性的悲喜離合
芳艷芬的電影腔 /喬奕思
紅線女電影表演的本色 /盧偉力
張愛玲的成名作 /藍天雲
《黛綠年華》中的張愛玲 /黃愛玲
第六章 英雄-女俠
最愛真英雄 /曾俊華
香港電影中的女俠傳統 /蒲鋒
硬照中的動作 /高思雅 (Roger Garcia)
第七章 手繪特效
紮腳無頭競爭輝——奚仲文訪談
我收藏的光影歷史——盧子英訪談
第八章 逃避現實
小人物看世界——粵語喜劇片的意識形態 /澄雨
梁醒波的喜劇和粵劇傳統——羅卡訪談
第九章 戰慄懸疑
粵語片中的偵探懸疑 ——林錦波訪談
黑白分明的年代 /徐詠璇
第十章 新舊社會
⾶男⾶女:社會轉型的代罪羔⽺ /游靜
新女性 /方保羅 (Paul Fonoroff)
繼往開來——粵語片新舊交接的傳人 /劉嶔
第十一章 早期香港電影足跡
銀幕左方 /鄭傳鍏
上海的香港電影熱潮 /藍天雲
為僑胞教育子弟 /麥欣恩
古巴華僑和戲院 /雷競璇

第十二章 世界戲院
世界戲院小史
電影的緣份 /李焯桃
香港電影保育的啟示——唐詠詩訪談
流轉半世紀的電影和劇照 /任國光
謝謝誰Ching
300幾蚊有d貴
遲下先

3月31前博物館節要買左個堆野先

Btw,楊導拍過一部粵語片的紀錄片
但無機會睇
如果大家有興趣可以去我網誌睇楊紫燁其他的紀錄片

介紹過幾部
都好貴下,不過就咁睇又係正嘢
係既,遲下出一萬去書店睇下
田園可能有
係囉, D舊野/冷門野如果無人識, 俾你揸住個版權都只會越來越無價值, 如果有人幫手輯錄值得討論嘅片段, 根本係執到, 只要唔係全套upload曬
TVB而家都輯錄好多舊劇片段上YT, 無野好講

據以前所見, YT俾版權持有人嘅選擇一係就申明版權但俾人繼續用(有利益就歸持有人); 一係就禁播, 侵權太多就停權
以我角度, 會希望加多一個選擇: 禁播但唔需要累計在侵權次數
演歌女王唱動畫主題曲, 人地係識玩好多
https://youtu.be/b3dx3q3pNVI
你upload 咩日本電影? 我好有興趣
八代亞紀
留底呢個問題,真係唉
真係學識淵博 小弟第一次聽呢嗰人
出名的
去我網誌

http://movieforestlitmited.blogspot.com/search/label/%E6%A5%8A%E7%B4%AB%E7%87%81

(有幾篇Ruby Yang的文章同影片,如果仲睇到的話)
https://www.facebook.com/HKmoviestills

Ruby Yang本書
單睇素材好正

正式出版先再望下
今個月博物館節堆書最後一個月要買啦

唉,最後都無機會睇到文化博物館個60年代展覽
擺咗去楚原叔帖
唉,真係好撚屄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞