香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
50年前,《就此模樣/鐵塔凌雲》誕生,成為香港其中一個現代/新派粵語歌曲的開端
https://lih.kg/2969728
佢哋搞埋南音新唱
但我覺得個d唔係南音
係純粹伴奏哼幾句

我係覺得佢地唔應該用新詩加南音去講
一來無睇過個堆圍爐詩人的詩
二來唔係乜都可以新唱新作
衣不稱身
咁聽你咁講好似又有啲扭曲咗南音
你聽左先
字花個網有

聽完再講
唔想影響到你
mytv岩岩有個台重播n年前歡樂今宵台慶
仲有波叔
第一次睇佢呢啲片
有訪問一隊上海劇團
youtube 就有呢個
https://youtu.be/QRkEgfIJVGM
我調整緊心態 同諗緊自己未來 我會繼續支持你哋嘅
影評人有個字成日用------中堅分子
我諗你哋就係連登嘅粵劇粵語片嘅中堅分子 加油

其實真係冇咁誇張架,貼、講、睇舊嘢真係純粹興趣
?.?

支持我們做乜撚?

就好似黃之鋒屌d大人支持佢地咁

唔需要咁樣,大家都可以做d野吹下水
同埋我地又唔係要爭光環、又唔係要爭自己有幾叻
係,其實都係圍下爐啫
黎緊6月香港舞蹈團有個節目都有南音成份

雖然我都唔係好識南音

但聽輝哥唱個d一定正宗好多
我明年輕人都想出一分力,想將流行曲譜新曲

五月劇場開返,想睇乜?暫時未有心水
如果中樂團個節目有返,我都想睇粵曲mix宇宙
其實南音或者嗰個腔口,都有人話過輝哥略嫌造作,我好似都講過

魂遊記呢種佢都係南音還南音,流行曲還流行曲,再fusion就都算,如果夾硬改形式內容就會變返我唔知幾時講過嘅變咗唔係嗰樣嘢
佢應該係香港加拿大兩邊走,今次係鞠躬
記者:你8年沒拍戲,幾個月前接拍了部《慳錢家族》,但似乎很不理想?

鄭裕玲:唉!又一次受騙。他們講給我聽時說得天下無敵,但第一日開鏡時我就知道自己又中計了!過了這麼多年,香港電影還是這樣,還去怪什麼盜版!根本是自己本身有問題。香港人也很不知所謂,幾塊錢買張盜版拿回家,畫面又模糊又晃蕩,還有人影,看下來根本是在浪費自己時間,但他們還是要買下去。

2002年明周

阿DO俾人呃乜
唔知係咪關錢事定唔知點🤔
睇黎同套戲一樣都係香港人搵人笨精神
嗰陣好多都係咁,成日都收唔到尾數,不過阿do話自己有人幫佢特登跟啲合約,所以佢一定收到條尾數
D人都唔敢得罪佢既
當時cookies拍套戲得五萬
Do姐哩套應該唔多
最後票房得幾百萬
當時上映仲撞正世界杯

阿do都係猛料嘅
終於有
你睇唔睇千珊
和我睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞