香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
2月應該無得睇大戲了
浪費張飛

我個區無得打針了 拖得幾耐得幾耐
個年齡群組有七成人打左
隨緣,繼續留意動態
嗰個就當然
繼續做廢老撐東方
其實香港講曲戲新聞最多最密真係大公文匯香港商報
上面我擺大公全版報輝哥講南音,文匯又有戲曲專欄,香港商報潮劇都報埋,其餘頂櫳得明周文化版或者01某啲位有陣時報多啲
大紀元都有講潮劇
係,同埋明報娛樂版

其實我唔係太鍾意呢幾間,不過啤梨話齋而家要萬馬齊喑,冇法
係,不過整體曲戲都係唔多
我們無得睇大戲,就講下大戲書、粵語片
我都未睇過姜大偉的武俠片,亞洲影帝

打左針的巴絲可以繼續講
以前啲《香港電視》(《TVB周刊》前身)其實係有埋麗的中文台/亞視黃金台/本港台同麗的英文台/亞視鑽石台/國際台節目表,《亞視周刊》都有埋翡翠台同明珠台節目表
張家輝同伍詠薇wiki寫住兩台互相借調情況,唔知係未常態?

行業處於輝煌時代,氣度都唔同,相比近年的小人狹隘眼界......
有一排。80年代中後到90年代頭港產片全盛,基本上有喺電視臺撈過下都有戲拍,重有啲賣埠錄影帶劇,或者直接過鄰國/臺灣(嗰陣勁到有港星熱潮)

冇辦法,個時代問題,以前係黃金時代,孤寒極都重可以出手互惠互利。六叔同亞邱都出曬名係孤寒鐸,但係又會出現87年亞視火燭,六叔出手救亞邱嘅畫面囉。而家電視已經係夕陽行業 自己友都養唔撚掂。當然之後有班根本本身都唔係真係做電視嘅好多時淨係識得睇住盤數,用齋做生意角度做電視就注定仆街,而家大臺咪食緊自己之前嗰啲屎 其實傾下香港電視興亡史又係有排講
我都想知

吳立熙、譚穎倫、黎耀威生性
而家閪台仲J緊430穿梭機

唔好睇都逼住睇
今晚viu有演員門,大家可以搵下懷舊野
即係點,我都想睇返舊嗰啲
又係遊學修
小林兄再之後又可以寫下佢哋
盡做啦唉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞