香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
小林兄,我其實一早已經覺得圍爐好過出帖啦 寫咁多嘢真係寫嚟把柒咩 不過我唔係叫你唔好寫,只係我自己就真係覺得算鳩數
圍爐都無乜好圍
因為一時又抵唔住頸講東講西
講真有D文章放上大陸網點擊率仲高過網誌
舊年寫梅姐文有四千點擊,美國女孩有六千
有時睇到大陸人有興趣又有討論空間,又回返到氣

只不過有時覺得關於香港既事無乜人理又會好sad(谷針、時事個D
但都有回報既,之前歷史考古真係有連登仔搵料討論

講真寫黎把撚咩,亦都無得怨咁多,心甘命抵

點都好,我覺得電影、香江舊聞、粵劇都仲要寫落去
黃志華先生講鐵塔凌雲嘅文我有啲想出,不過請大家表白下應該擺咩臺好
唉!噫!
鐵塔凌雲唔係擺明屌外國咩
外國唔好,香港最好
請大家表白下
音樂台
唉冇得睇文字版,所以冇了
豈能及漁燈在香港
https://movieforestlitmited.blogspot.com/2022/04/blog-post_17.html?m=0

講下鄭裕玲的電影與各方面的文章
會繼續更新

咁多年黎都寫過幾篇Do姐的文章
之後都會繼續寫千零字咁
講下佢其他電影的形象
阿do實在太多劇太多戲,即刻諗到啲例如花城,吉屋藏嬌,阿二一族,武俠七公主,撞邪先生,女子監獄,三人世界
做過雞、警花、師奶、律師、太多啦。
前排睇左阿二一族,雖然我寫得垃圾,不過都想講佢做過各個階層的角色

下篇講下阿二一族反擊衰佬 同屌柒肥媽
重有嗰啲金刀情俠,名流情史,天虹,網中人,倚天屠龍記,流氓大亨,星塵,吾妻十三點,男親女愛,太多
講還講,唔好又攞鏡嚟講啦唉
一句半句only
太多都未睇過
講開又講,係喎,真係一路都有一個負評喎,講老餅嘢都竟然有隱形觀眾?
開壇作法引條友出黎
早D訓聽日下午睇《畫皮》
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/artsonair2015

有谷友鍾意鄧美玲
自己留意返
我開個d帖文都有人好俾心機負皮

咁有心負皮不如你咁叻又出黎講下?

真心wo
薑巴,可以睇下字花講南音與新秀郭啟輝對十個救火的少年的創作

聽聽下頂唔順
稱唔上是南音個種淒慘,唔算唱得好聽
既然要改詞就應該全改
又要保留達明的詞同意思,兩頭唔到岸

文藝界、字花(大家都知係邊堆人搞)
而家佢地搞埋粵劇
咁佢哋都應該做下講下嘅我覺得 我要再睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞