香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (5) - 略談粵劇界新血1

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
梁醒波、羅麗娟 - 來路狀元
https://youtu.be/WhAg5bJeRRU
唉我真係好想睇返曬以前啲每日一字,屌你老母cctvb
好多架
成語動畫廊
學好普通話 (唔記得左係咪咁)
而家乜7都無
我想在網誌寫下獅子山下,由七十年代睇到而家
單係睇片就好大工程

今季獅子山下全部都係鄧建泓拍
唔會再有爭議性的東西
2015係好精彩的一年 一場飯局、明月扁舟
成語動畫廊都話有出過碟
香港電台當年個唱談普通話,同埋cctvb 利嘉兒個笑談普通話都話有得睇返
香港電台中文一分鐘,英語一分鐘,分分鍾英語,反斗英語嗰啲都全部都有得睇返

惟獨是林佐瀚先生嘅每日一字真係屌佢老母臭屄到今日都係得四條片有得睇:酣、噤、沆、茅 屌你老母cctvb!!!
邊度有電視片庫可以睇?
香港電台嗰啲可以去圖書館借返嚟睇

cctvb嗰啲全部冇,我諗起一鑊就要屌鳩佢一鑊,正仆街冚家鏟
要打閪針先去得
70年代原版獅子山下真係正嘢,良鳴,馮瑞珍,葛劍青,陳立品,鮑漢琳,陳嘉儀,曾江,劉一帆,陶三姑,周吉,曾勵珍..... 嗰陣cctvb嘅73都係好睇,始終係賜官出品,又係有用香港電台嘅人拍,主要都係鮑漢琳,葛劍青,曾勵珍。不過曾勵珍自從做咗cctvb之後,又係變成一個仆街冚家鏟
以前睇重溫睇過幾集
而家覺得獅子山下同香港一樣墮落
香港精神啦屌
聽日女團出道
出道即搵錢
已經有YSL廣告
香港而家就係得返呢個價值,雖然四小唔喺香港就唔係四小,但係老實我都想四小香港精神算,留喺道真係把撚咩
而家英皇個班都返晒大陸拍綜藝
容祖兒返大陸好過香港,開心過香港
講起,你都可以加入埋做香港之歌之友,定時定候推下帖
【香港國歌】商台聽眾合唱團 - 香港之歌 (1969)
https://lih.kg/1491823
香港而家根本屄撚過大陸
利嘉兒個笑談普通話下嘛

飲啡
新馬師曾、鳳凰女 - 風流天子
https://youtu.be/QalPlUIsqHU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞