英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
台灣如果再地震第一個要死一定係蕭若元
其實珧依家為止我最想知香港啲人如果宣咗誓
重可唔可以用BNO移民
我覺得喺香港出世+作為香港永久性居民喺香港連續居住嘅時間愈長,就能夠隔絕支那人

唔排除會有單非家庭香港出世嘅細路,但佢哋喺香港出世又受香港教育十幾年,又喺香港生活一段長時間,相信大部分都認同普世價值,而仲係親中嘅應該會好少

要100%隔絕就無乜可能㗎喇,所以我覺得目標係要追求滲透率最低嘅方法
我唔覺得係97前香港人權利和英國政府嘅責任。

首先香港本身並非主權國家,而是英國所佔領的清代時期中國領土,是帝國主義國家強加於中國的一系列不平等條約的結果,因此中共不承認這些不平等條約同時英國已選擇放棄條約,聯合國亦沒有權討論這些問題。此舉的結果使香港人民喪失自決的權力,無法依據聯合國非殖化的努力及早自治,因此港澳被移出聯合國「非自治領土」名單, 所以由此至終我哋都係清代->民國->中共下嘅人民。

以下係個人睇法, 我認為英國政府嘅責任係以下4點, 而唔係畀居留權:

1) 歸還領土
2) 確保香港言論和民主自又
3) 一國兩制, 50年不變
4) 基本法內普選進程
其實上議院有咩權力?果班權貴廢老
嘩多撚謝曬你嘅意見
保守黨籌錢工具
97嗰陣根本法律歷史上要公投添
師兄坐咗幾多碌?
你揀咗投胎落香港就要面對呢個歷史, 你可以反共, 維護香港言論和民主自由, 一國兩制和普選特首, 但唔代表英國要收留你
Exactly 我
香港終於有樣野得全世界認同
不論係民主定獨裁國家
就係廢青
反共=/=反中國人, 唔好畀共匪洗腦, 14億中國人=中共, 大家而家要做嘅係孤立共匪, 例如: 躺平, 唔貢獻, 做豬隊友幫手潑火, 簡單問題複雜化
我地23年先有個BNO visa, 係visa唔係一個完整國籍
天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,增益其所不能。

況且形勢重係55波, 共匪已經被斷奶水, 成功斷去隻黃金右腳
1. 香港不合理地被剔除出殖民地清單,中共取代中華民國成為常任理事國係本質上嘅錯誤
2. 香港喺英國治下絕對有權自決前途,同佢是否於殖民地清單無關
3. 關於香港主權嘅條約乃由大清帝國與大英帝國簽署,大清帝國已經覆亡,英國需要就展拓香港界址專條同中共討論香港前途問題。
4. 上述就有關香港嘅條約嘅締結不屬不平等條約,呢個只係中共嘅片面之詞。
5. 英國須根據高士文嘅國籍檢討報告,歸還英國國民海外被褫奪嘅英國公民身份,結束英國國籍歷史上奇怪嘅分支。

而你講嘅嘢,頭一件本來就係錯事,後面嗰幾件事只要第一件事唔做就得,否則英國根本無嘢做得到,如果做得到迫使中共推進香港民主進程,就唔需要屈就中國嘅武力威嚇放棄香港主權任人魚肉。
淨係睇第一句已經唔洗睇落去
清朝時期中國領土
為咗搵英國著數,真係同口交部一撚樣指鹿為馬
但只係開比當年未成年香港出世個班,

當年夠秤又唔自己去申請,呢D係佢地自己揀
廢除抵壘政策之前(1980年),香港超過一半人口唔係土生,呢批人到而家都好多仲在生,對於香港人口歷史講,用土生真係好難定義香港人身份,李嘉誠、胡楓、謝賢、黎智英、黎明、霑叔、肥姐、鼎爺、羅文...................無數香港ICON都唔係香港出世,廢除抵壘之後,土生比例先高好多,但同時因為支那改革開放,有唔少單非家庭
你去聯合國睇番人哋啲文件先再講啦,一句你話不合理就推翻所有嘢,有你著數就啱,無著數就錯,連登仔思維。

再講多次,英國係無義務收97後香港人,想走嘅可以去立陶宛、加拿大、美國、澳洲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞