英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
講大話最叻既群體,乜審查都好難杜絕
唔好俾班支那狗偷雞啊
其實佢最有機會會接受嘅就應該係開返BDTC轉BNO個程序
至少包咗本身97前未有BNO嘅人
全世界其他國家就話
將香港賣比支那既英國點會冇絕對責任
定支英聯合聲明真係變左歷史文件
然後我從來唔覺得比移民途徑同平反bno應有身份既英國叫儘左責任
一日冇直接對支共既懲罰一日都唔叫負責
咁個班真係支那人黎架嘛
雙非但如比狗咬過既都可以接受
不過以支那人性格,一定大把人混水摸魚
你父母係咪97回歸撚先
雙非有幾多個抗爭過
多數都係得單非
高質留言
學到野
「而且可以延伸至從來沒有踏足過香港的人。」

見呢句就知拒絕得啱又益埋啲支蝗,冇踏足過香港有乜資格拎
有時班廢老幾make sense
[hide]我其實覺得BDTC係應該拎返出來平返做BNO,其實殺BDTC係法理上係有爭議既空間,原理上國藉不能夠係不作為既情況下被剝奪

依家係英國脫歐 大找數既大環境下,我覺得英國政府係有討論過BDTC問題,而且我諗為係有找數既空間

至於97前連BDTC都無既細路,站係法源角度,其實所有有英國香港出世紙既人都可以係一定時間內向女皇宣誓效忠並做足政治審查而重新申請BNO都係合乎法律公義既做法

至於連英國香港出世紙都無既人,英國又真係無道義責任。你只可以怪父母,依個同怪父母點解無係美國生你一樣(美國係落地政策),你唔怪父母走去怪美國點解唔比係中國出世既你美國藉一樣好無稽 [/hide]
"而且可以延伸至從來沒有踏足過香港的人"

大陸喱手足
咁未再申請去US囉 點解一定要UK
出世紙有皇冠頭就唔幫
From 立場
https://www.thestandnews.com/international/%E8%8B%B1%E6%94%BF%E5%BA%9C%E4%B8%8D%E6%8E%A1%E7%B4%8D%E5%AE%B9%E9%83%A8%E4%BB%BD-97-%E5%BE%8C%E5%87%BA%E7%94%9F%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%94%B3-bno-%E7%B0%BD%E8%AD%89%E8%AD%B0%E6%A1%88
//Foster 指不合資格申請 BNO 簽證的人,現時仍有方法前往英國,例如透過成為學生,以及透過「工作假期」。Foster 表示,現時每年「工作假期」有 1,000 個名額,而申請人數比名額少。//
證明英國唔係傻嘅
聽呢班港燦KOL講 最小收多幾廿萬大陸喱手足
到時淘寶都有得待辦
你依d純粹為報仇而無視左英國政府其實首先要對國內人民負責,平衡聚多利益方既立場去執行政府既功能。好彩你唔係要run國家果個
係依點上面,不得不承認現屆英國政府係做得比想像中好,特別係COVID大環境挑戰下BNO Visa落地後既配套措施,其實已經係相當好
你要我重新申請再等10 年都唔知會唔會有
agger
宜家只係討論bno visa範圍嘅問題
同負咗乜責任冇乜關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞