英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
我又唔係咁睇
Bno visa 都係要睇時機先成事
只要時機岩 就冇問題
反而我覺得悲觀既係 有班既得利益者 eg 已拎Bno visa 去英國既人
叫人唔好搞爛Bno visa 指責97後R福利
呢一點令我覺得心寒
你個講法就係而家repeat緊以前居英權計劃果50000個quota, 即係將來果班人又變番而家既林鄭/梁振英, 自己同仔女渣住本BC黎壓榨d無ROA既BNO

徹底解決問題既方法根本唔係乜visa, pathway to citizenship

平等既國籍法就一天光晒
香港連殖民地自決權利都冇咁唔叫英國既責任?
支英聯合聲明變左歷史文件英國冇責任?
Bno存在本身已經違反英國憲法咁叫冇責任?
支英聯合聲明承諾既07年雙普選想問當年英國做緊咩
宜家英國擺明情願用救生艇引入共碟都唔想影響奶共
呢班吹水佬有邊次中架?
平等既國籍法係最終目標
visa呢D只係中間手段 增加在英人數 增強影響力
在英既人會變左既得利益者,影響力就係樓上話頭落閘
你嘅出現只係證明左開始喺連登嘅輿論落手
即係講反對就代表5毛 連登仔就是世界
其實呢種五毛真係mark低晒黃屍過去廿年啲柒事,拎返出黎咬你地反共不反中國人,08高登仔我係中國人,深圳飲喜茶好先進……
97前 父母冇幫攞bno嗰班都未搞掂
又喜茶又mirror又黃VIU又佔中又要英國找數, 我都唔識分你哋到底真心定假膠? 唯有用老土terms"搲著數"形容你哋班97後
英國俾其他殖民地嘅權利唔關香港事,佢俾係人情,唔俾都冇錯。從來唔應該當老奉
成班自私撚上左岸就理撚得你
只能怪自己點解唔早啲投胎同埋揀97後hard mode嘅香港
WH過去搵工好難有左6+1在前。利申做開中廚問過幾間想係香港搵人過去。第一句就問有冇bno
關BNO人咩事,BNO Visa由始至終只係BNO holder同英國之間嘅事,係班九七後眼紅死都要自己有份啫,仲要人哋改規則去就佢哋移民
英國政府擔憂係合理
照字面睇,如果個仔大陸出世,未住過香港,一旦呢個case通過,只要個老豆有申請過bno,就全家超過一半係大陸人都可以移民
蕭生好野!
16歲呢條線唔算合理,得罪講句97前16歲一般識諗都受考試文化影響 邊會咁識諗BNO呢啲咁長遠嘅事。
起碼18歲,其實就劃21歲係最合理,至少經濟上可以自行獨立申請。呢點可以請在英港人向當地MP反映。
其實最大問題係莊豐源個種隔代直系
正常一般單非家庭
反而好少可能會未住過香港
得掛
不嬲D人宣誓當食生菜
而家bno visa已經被中國人利用緊,另一個post有數據,有大量申請人係持有特衰以外嘅中國護照,啫係紅色嗰本。
評論人黃世澤有講YMS都可申請,有2千幾鎊約兩萬幾港紙就可以申請,稍後可能會放寬申請資格。
希望更快出爐申請放寬嘅細則,巴打加油。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞