英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
咁08奧運嗰時高登+全港高呼我係中國人嗰hi

在英方角度, 咁算唔算放棄BNO先
咁而家係連登仔要求嘛 連登係高登嘅延續

用你說法道義上係由英國決定, 但如果08年高登仔高呼我係中國人嗰hi, 咁呢個當唔當係放棄加入英籍先

所以我咪話班97後trash係搲著數
08年香港孕婦真人上街反雙非佢又唔講
根本當年高登班人係咪支共搵人寫都係疑問

個條友根本五毛
一時扮大中華膠
一時鬧港豬
一時話08高登
根本有晒戰略需緊你
其實以英國嘅角度諗又啱,假如你父母當年申請咗BNO之後就移咗民,假如我當去咗支那啦個仔女根本就唔係喺香港出世,而且同香港真係叫毫無牽連,咁英國係咪仲要俾呢個仔女有BNO嘅資格?
我只係提出我嘅疑問, 當然你哋可以繼續爭取, 但時日無多

一陣玩鎖國禁飛, 連去立陶宛、澳洲、美國、加拿大都唔得就真係疊埋心水躺平
當年都幾少人會移居支那
就算港商北上,生活基地都依然係香港
仔女更加係留係香港成長

至於拎左bno移民美加澳台個批
如果冇回流香港
即係都已經係美加澳台落地生根
就算放寬bno二代
佢都唔會有興趣申請
修訂為父母雙方都有 BNO方申請得唔得呀?
澳洲 同加拿大接受晒最top 既97 後手足 到時dup 春既係UK
咁UK 就抵死
PS最緊要人走到
好易引起香港家庭不和
佢既戰略係不斷九唔搭八舞呢個post
你講東,佢講西
你講西,佢講北
你講北,佢講東南偏南
點解會唔批
我都希望可以,但當時個遊戲規則係16歲就可以自己申請,呢個真心難
講多啲,就算同香港有聯繫又點?BNO最重要係英屬香港人同英國之間嘅連繫,九七後變成中國香港嗰刻開始個連繫係已經唔存在, 之後出世嘅人有咩可能可以有BNO
咁留名睇下將來會係點, 反正英國人唔係傻, 會諗到方法將呢班97後trash隔走, 等佢哋日日上深圳打卡飲喜茶食海底撈咁過癮呀嗱
而且可以延伸至從來沒有踏足過香港的人

未撚黎過香港都可以做香港抗爭者走難去英?
老虎蟹都唔撚得啦下話

只能講拒絕得合理 但不是最好
BNO可以慢傾, 但首先要將班上深圳打卡飲喜茶食海底撈嘅97後全部禁足入英國, 等佢哋奶共奶得咁爽
我嘅介定係有冇奶共, 上深圳打卡飲喜茶食海底撈都係奶共行為, 呢啲人要ban
老實說過左琴日國會辯論,我係幾悲觀。一條新法例由傾到草礙再丟上國會都唔知要幾多年。而家Nationality and Border Bill提都無提過BNO。

下一次改英國國籍法唔知要等幾多年
英國政府根本無心找依條數
根本唔會找數, 只係連登同港豬嘅FF, 97回歸前夕, 要走嘅走咗, 97後回流嘅
亦回流咗, 中間夾雜03沙示08奧運14佔中, 而家再提BNO只係笑話一則, 要做早於97前已經做咗, 97後同雙非被人利用去勒索BNO

其實大家應該從新出發, 以佔中抗爭為門檻, 以liberty身份加入英籍, 而唔係以繼承二等殖民身份重啟BNO
我講緊條數係BNO應該係BC otherwise by descent
97後(除左BC by descent)/雙非果d我同意英國政府無責任。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞