英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
平時屌開新香港人,
點知自己喺英國人眼中都係新香港人
根本97後已經唔係英屬香港,唔應該有BNO,唔明有乜好討論。
需要照顧嘅,應該係97前未成年而冇申請BNO既人。
父或母有BNO
可以呀媽係大陸女人
喺大陸出世 15歲先嚟香港都仲得
去加拿大算啦
而家嘅選擇有立陶宛、加拿大、美國、澳洲, 唔明點解要開放BNO畀97後出生年輕人?

利申: 父母有BNO, 90後但無申請過BNO, 無諗過去英國
咁依家included果班咪又係
大撚把有BNO人喺大陸住喺大陸生仔
正確
FCDO話咁違反中英聯合聲明
working hoilday 玩到30歲
外國都一樣有勞動力不足 只係用錢解決
一樣當地人工 只係感引到後生外國人去做野
當然都有溝通同工作能力先可以生存到啦
香港人貪心真係出晒面
香港呢排咁靜,人地有咩理由幫你?
由始至終班九七後喺度玩緊情緒勒索,又喺度叫自己「BNO後代」就要求英國點點,聯合聲明都講明唔可以傳下一代,後乜鬼代
支持否決

利申:有BNO
bno holder表示

撻個支那豬就想埋堆
香港出世長期住大陸
大把單飛係咁
+1

九七後根本唔應該擁有BNO,但係我都覺得要考慮其他option比佢哋,例如life boat
其實, 2020年前有幾多香港人真係珍惜BNO呢個身份, 會續領BNO用? 會發聲爭取BNO權益? 十個有八個都話BNO好貴好煩,特衰又平又好用.

又97前出世無BNO嘅, 要怪真係怪你老豆老母, 點解唔幫你申請或者加名,唔係去怪英國, 自問啦, 大部份人咁多年黎拎住本特衰周圍飛幾咁開心, 有一刻諗過BNO呢樣野? 見有著數就出哂黎.

然後2020年後見有著數就一大班人出黎話好想BNO, 我係BNO. 連97後喺支那香港出世嘅小朋友都歸咎於英國責任.

英國唔係支那, 當中英聯合聲明係廢紙, 是旦講就人係.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞