英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
國籍已經係度。唔洗派。要既係平等既國籍。
BNO 英國國民(海外)本身係英國國籍嘅一種,亦都有英聯邦身份,即係如果所在地(除咗中國)冇英國領事館可以尋求其他英聯邦成員領事館協助
英國政府好波
香港越嚟越似大陸新移民
你哋咁遲先出動嘅 過咗差唔多廿四小時先出現
公投完支那直接斷水斷電一樣收皮
可惜在英國離香港太遠
你話你讀Law,咁我都想徵詢下你法律意見
英國而家搞六種國藉搞國籍階級歧視到底有冇違返人權?
告到佢去海牙有冇得打?
我之前同成班平權group友本嚟就諗住眾籌告鳩英國政府
都有資詢個律師意見,佢地都反映有得打
只不過後來冇人有性趣再跟落去件事先不了了之
不過即使係咁都好,佢而家BNO唔比國民有居住權,咁已經係有可能會引起人權災難又點會冇法律問題。
就連美國比美屬薩摩亞既居民一本美板BNO既美國護照都有美國居留權
而家BNO冇平到權本身就係錯

我明白,有一樣野你講得啱
英國唔平權大家都吹佢唔漲
我亦都係好早認清呢個事實先一大早移民去加拿大
我想講既係我知自己冇野可以做到
但係我都想大家認清英國都係一個仆街國家嚟
大家跟本無必要奶佢對佢感恩帶德
呢個仆街國家為利益玩政治手段有咩做唔出
香港電力一向係自給自足
90年代更加係賣電比支那
東江水要貼埋深圳,仲貴過海水化淡
當然過渡變海水化淡期間係問題
但可以叫外國臨時收容香港人
等化淡水廠完工後,香港國民再回家
燒山世澤呢啲根本只係講你想聽既嘢比你聽,加埋啲假設分析去令人信服,根本同現實無關
叫外國臨時收容香港人=> 會唔會有d難。香港人當年都唔想有越南難民,諗下人地國家想唔想有收香港人, 有難民營係自己地方。
根本已經全面打擊咗香港自給自足嘅能力

外國臨時收香港人個啲都只係理想主義,根本當年佢地諗都冇諗過去理你香港人,唔通英國當時為咗個香港同中國開火咩
Arm
海牙你地以前係咪諗去ICJ? 其實未脫歐前應該去European Court of Human Rights (ECHR)告…

ICJ要sovereignty state或國際組織先可以告
我諗要借UN/國際特赦組織先有機會bring到個case上ICJ。中國點會幫我地拖,所以中國唔洗諗。

ECHR就individual都可以告。

而家英國脫左歐,英國又國會至上,佢國籍法只要有國會mandate, 佢點舞都得

利申: International Law半桶水,幾乎唔識EU law
HK watch都話自己國際性。但found佢地班友都係英國佬/MP/lord, 我唔信佢地會代表我地告番英國自己
搞咁多野做乜
97前無申請過bno既全ban咪得
港人單非都未必係香港人既種

有假結婚再落香港自由行生仔

口講香港人子女
咪就係囉
97後先出世既係度r bno
83年之前出世應該係cukc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞