英國政府拒絕修訂BNO簽證建議便利年輕港人 或需上議院施加壓力

348 回覆
246 Like 13 Dislike
I agree with you
你咁講咁我都冇咩好講
我只係想講如果係咁5年後佢整個超高門檻去filter走啲BNO holder唔比ILR都係合法
大家一樣吹佢唔漲
而佢亦都講明2025年會review 個policy
望就望到時佢仍然缺勞動力而去咗英國既香港人啱佢口味加係果面啲人積蓄仲未燒哂
如果5年後英國同支那揸爬分分鐘又嚟多獲出賣香港人又唔定
某d連登仔:全世界都爭住收香港人
如果只係興建化淡廠供水期過渡時間
應該好大機會肯收,你亦可以比返錢人收容
唔係越南難民性質
拎明日大嶼一個零頭既價錢都夠去外國租地啦
仲有香港本身都有水塘夠供應三成人口
建國後驅逐97後支殖民亦可減少二成用水需求
世柒直頭老千騙子黎添啦, 仲信佢?
香港人對英國負擔大過得益仲用人權自由做籍口,根本當正BC老奉。
佢哋呢種睇法唔一定錯,但係講出口好自大

事實上正路咁睇,香港普遍英文堂教育水平高過其他難民地區,俾人優先揀都唔出奇
俾啲時間英國搞,唔好心急
支那人會用盡各種方式移民外國
遲下可能用錢就買到香港出世紙
或入境署直接由西環接管,唔係冇可能嘅事
香港人當然係負擔,俾居留權本身就對個國家有負擔。
有個人捐咗十蚊俾乞衣,然後乞衣捉住佢隻腳,話十蚊太少唔公平,明明佢之前捐廿蚊俾其他乞衣。呢個所謂平權,只不過係有人想攞啲本來就唔屬於自己嘢嘅藉口。
如果世界係公平嘅,你就唔會係被迫害嗰個,人哋就唔會係救你嗰個。世界唔公平嘅,國內制度亦無須對外人負責。有救生艇係善事,冇係正常。你想要嘅嘢靠自己爭取自己守護,守護唔到就去求人,但人哋唔一定要幫你。
我只係指興建化淡水廠期間既臨時接收
你拎越南難民比,你想我點駁
「但英國作為殖民地宗主國撤退嘅時候,冇好似其他殖民地咁,作出公投就自行同中國政府簽定合約」
我就係講緊呢個論述係乞衣講嘅嘢,點解人哋有我哋冇?人哋有自決,你冇自決,只代表人哋好彩你唔好彩,同責任冇關。香港人拳頭唔夠硬,香港人責任最大。
冇嘢係公平?公平就係自己付出,自己得益。冇付出/付出少,就唔係你應得嘅。唔好將人哋嘅好意成理所當然,唔好將自己嘅索取睇成爭取公平。
由英國拒絕修正BNO就睇得出連登有幾多大種乞衣
https://lih.kg/2802710
中老年中產帶一大舊錢過去=藍屍 單非支狗 港豬 freeride中剷 0付出食人血移民個班垃圾 宜加英國收呢班垃圾 痴撚線
邊個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞