[BNO] 彭黛玲考慮擴展BNO visa資格俾年青人

248 回覆
278 Like 11 Dislike
呢個要國會立法先得喎
想奶彭黛玲個春黛
今年26咗 diu又冇份
所謂BNO門檻都做樣㗎啦
你真係想英國畫出腸講對港難民政策咩
我唔係咁識計番
當地收入同埋消費對比

咁就要批鬥我?
就正正係之前脫英時冇負到責任
而家先更應該負
首先係英國不嬲有好多土生土長既人有雙重國籍
我就唔太覺有雙重國籍有幾唔loyal to佢
當然,佢可以有個filer去filter出共諜或者佢認為唔忠誠既人
如果係都要講忠誠,我作為一個由出生就已經揸BNO加冇停過續期既人嚟講,我相信有好多人同我一樣
唔通咁樣都仲唔夠忠誠值得grant我地一本BC或者ROA?

第二係好耐之前,當我知道脫歐前澳門葡人都可以係英國定居同工作,當我收到英國幫在港既非華裔BNO平權 (呢班人係即時變BC) 但冇理到我地呢啲華裔BNO holder呢個新聞果陣,我真係心都淡。即時研究同搞加拿大移民
不過心淡還心淡,果時我百分之一百記得新聞係有講話英國有比個聲明話如果支那果面發生咩事,有問題既話佢都會即時幫香港班BNO平權

去到而家情況咁惡劣,佢仍然冇作出過正式平權
佢只係因為要錢要人先搞個BNO visa做順水人情
我直情心死,不過同時都慶幸放棄FF放棄得早同加拿大收咗我
我明白每個國家都必要優先考慮佢地既國民同利益
冇事冇幹果陣你唔平權都算
去到今日咁都仲諗縮數
呢個國家仲有咩誠信可言
我真係好想問佢到底當我地香港既BNO HOLDER係咩
填保勞動力同錢既condom啊?

講返勞動力問題
我都唔認為香港人去到會難搵工既
不過有一點係真既係支那人同印度人條命真係好賤真係好捱得
幾乎最低下最冇人肯做既工佢地都包咗嚟做
香港人對比真係冇佢地咁捱得
至少加拿大呢面係咁
所以一般香港人,特別讀過下書既去到做labor工係咪真係頂得蒲真係唔敢講

最後就係回應返民主回歸果到
其實有民調研究當年大部分人都唔贊成民主回歸 (有當年數據不過我懶搵,你真係要既我都可以搵比你)
同埋始終民意係點都好
未經公投既決定就係未經公投既決定
程序上英國係真係冇權咁樣未經公投就將我地出賣
所以點都好,成件事佢係冇得卸責既
屌 你係唔係調轉嚟講
澳洲啲移民政策轉撚到你傻
分分鐘兩年踢你走
反而英國BNO真係英國國藉
同香港有千絲萬縷嘅關係
同你係到住咗五年對當地社會有一定貢獻
係道德上同道義上
都比較難啲會踢你走
ILR其實係等如其他國家既PR
係有福利既永久居民嚟
英國居住權係ROA
佢係寫咗係中英聯合聲明入面既備忘錄到話果一刻既BNO holder唔可以有ROA
之前有份寫聯合聲明果位lord Goldsmith QC清楚表明BNO持有人爭取居英權沒有違反《中英聯合聲明》
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3176194
不過點都好
佢係有心想幫既佢就一定有辦法去走法律罅
例如只要bno holder成功達陣就有roa咁已經就連呢個備忘錄都冇違背
講返ee,其實我都係好彩先收到invitation
本身我英文都唔係好夠﹐係夠係呢面讀咗兩年拎3年工作簽證賺經驗嚟屈分先搞掂
雖然冇受惠係而家hk path到
不過我真係好感謝加拿大出呢條path比香港人
如果唔係父母持有BNO,而係97後嘅其他直屬親人持有,例如兄弟姊妹擁有BNO

咁呢班97後有冇機會
寧願喺香港定英國做cheap labor?
好多支那豬ga wo
1. 話唔畀居留權 Right of abode 係中英聯合聲明講,國籍法無寫
2. 而喺英國,ILR不等於ROA,因為ROA喺1971年入境法案已經有明確定義,兩者並無關係。
澳洲我唔評論
因為我唔熟
我都知澳洲之前啲移民政策好撚閪
所以我之前諗都冇諗澳洲
不過佢公佈出嚟既政策就好似幾好咁
不過當然可能有好多魔鬼在細節之類既野

至於英國,你話係到住咗五年對當地社會有一定貢獻
係道德上同道義上
都比較難啲會踢你走

呢點會唔會一廂情願咗啲
以英國呢個實用主義既國家嚟講
睇既都係當下仲有冇利用價值啫
冇利用價值點解仲要留人先
正如我上面講咁
錢燒得七七八八
又捱唔住高強度既labor工
啲支那婆dependent又跟埋嚟
比ILR咪分分鐘等如要比埋福利
咁仲點說服比ILR佢地
我唔會話佢一個ILR/BC都唔派既
正如以前居英權BC咁,雖然難不過都有人拎到

仲有一點係好多人都忽略咗既
正路雖然冇可能
不過如果將來唔如我地預期,5年後如果支那同英國關係又唔知點解好咗
香港又冇受過戰爭波及
唔肯定英國會唔會又再次出賣香港人
就算廢老同大陸婆去英國 都要住夠6年先拎到bc
點解唔比埋癈老,不公平
第一點補充:中英聯合聲明英方備忘錄

我都係上面補充咗
都講明個visa住夠5年唔離開唔離開一定日數就派ilr 喎
仲可以點反口呀?
同中國一樣咩
唔明d人點解要質疑英國5+1唔係真 好on9
我係針對你個人 唔係件事
我係屌你on9呀 你咪係嗰d傻鳩

咁你貼囉串柒柒
阿仔
你老母離唔開我碌鳩
呢刻仲未有壓力,英國脫歐後唔夠勞動人口
好心喇,基本居留身份都未有諗生活問題多鳩魚,18歲以上有手有腳都餓死就抵撚死喇呢D廢人返大灣區西毛洞生活最啱
香港本身移唔到民嘅人真係好好彩咁啱脫歐

英國要錢要人,香港人唔計有部分小農支那文化DNA 基本上文化、學識、服從性、適應性同財力都屌打9成9 immigrant

吸多啲人win win
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞