[BNO] 彭黛玲考慮擴展BNO visa資格俾年青人

248 回覆
278 Like 11 Dislike
樓上on9定五毛?
開放左之後洗撚你擔心班後生過到去會生存唔到咩
加拿大可以開放多少少會更好
你老豆老母有冇拎?今次個scheme 可能都包埋
我認同每個國家都有佢既考量嚟收人
不過英國同其他地方唔同既係佢對拎BNO既人係有一份責任
全世界除咗香港既舊英國殖民地
一係就比佢地獨立自決,一係就派BC
係得香港拎BNO叫做in the middle of nowhere
如果真係講責任,想人忠誠
佢要做既係派BC或者至少派ROA
佢而家咁樣比個BNO visa出嚟既意思就即係只係單純考量佢而家需要大量勞力同錢﹐同咩負責任可以話完全冇關係
今日,英國因為要錢要勞工所以先比BNO visa香港人
他日如果情況有變化,或者香港人冇做開labor工唔太fill到下層勞動力果啲位
佢想放棄香港人要返東歐人印度人
而啲拎BNO visa既人帶過嚟既錢又駛得7788既時候
英國就再唔需要呢批拎BNO visa既人
試問咁情況佢仲有咩有ground既理由要比ROA乃至比BC啲留係英國既BNO holder?
而家仲要話好多支那dependent都跟埋入去
佢如果派BC派ILR就等如可能要會派福利比啲人
試問佢到時點說服國會要比BC比ILR啲留咗係英國5年既人先
之前個youth mobility scheme針對香港人改動下應該就ok
個啲9up撚資料搜集又做唔齊又要駁嘴
同樣租金英國係700-800呎連車位
香港車位起碼3000up
有啲又話揸車又2-3h,你自己揀區問題
香港住豆膶咁細禁400萬樓就好開心
英國住800呎又話住得遠
香港住西貢村屋朝早塞車都係差唔多時間
個啲人冇車牌話揸車遠
香港樓貴車位貴油費貴就無所謂
憑你呢句我就知你就算有BNO去到英國到生存唔到啦
講啲野廢到一睇就知連大學都冇讀過
話唔定英文都唔識多個
唔好話我唔點醒你
第一,你想駁我唔該比pt.,係到9up只係顯示你冇pt.耍細路仔脾氣
第二,你話我無得走係到9up,咁我貼到證據你係咪自動收皮?
唔洗覆條傻鳩咁大段架
佢講得租金車油已經係笑話一則
總之香港乜都好 乜野問題都冇
咪同軍政府同一口踁
移民你哋捱唔住,好多人搵唔到嘢做,好多人坐食山崩
都預咗會比人講5毛
冇所謂,啲人係咪都屈毛架啦
總之只要唔啱聽就屈毛
都慣哂
不過我都明既,人永遠都會只係聽自己想聽既野
正如幾年前,我都仲有盼望有一日英國會派BC會盡責任
覺得所潑冷水既人都係仆街支共派嚟既人一樣
呢個係單獨申請定係depend on BNO 申請者?
英國出visa唔派bno唔係為左想要人口咁簡單
而係當日聲明講明唔可以給予bno持有人英藉
如果佢一派bc就等於違反聲明內容
唯一做法係加長現有簽証時限
matchup返本身係英國逗留5年可以申請pr個要求
係,明明出世紙有皇冠頭,點解唔承認有bno身份
英國有既責任只係比有BNO身份既人,而BNO人亦唔會傳承比下一代人。呢個前設係97前香港人同意,只可以話上一代既選擇連累下一代人。

你講既舊英國殖民地派BC,都係脫英後即時做,而唔係23年後先做。試問23年後既BNO人,有幾多仲係效忠英國?不過BNO有限數最多3百萬,要國籍既人都唔多過一半,況且有班有bno既人可能已經擁有其他國籍,所以5+1係既合乎責任又考慮到國安問題。只係你我唔係既得利益者。

Dependent visa我會認為係責任以外既福利黎,所以佢有權有一日停dependent visa申請,但慶幸世界上有生產力既人口華人都係佔多數,所以唔洗咁擔心被放棄既。

總括咁講,人權係人民爭取番黎,人民唔爭取政權就無需要比權人民。當時90年代華人政客唔向英國政府訴求提供BC,而相信民主回歸中國可行。咁係大家有份攪成咁。
原因?
咁佢可以唔派英籍 咪派ILR先囉
如果派ILR怕要比福利既最低限度都比ROA先啦
如果真係咁驚違反聲明又或者可以只要啲人一達陣就grant ROA
我之前係行EE移民去加拿大既
我就最明白當你一日未真真正正grant到有個可以永遠逗留係到既身份
你一日都仲係會好焦慮既感覺
至少係我收到invitation果陣都仲有咁既感覺一直維持到我真真正正收到移民紙果刻
97前出世及其後代, 可擁或有資格申請BNO?
(利申:我冇BNO)
末代bno已經一個人到咗英國,一個月內處理好曬衣食住行搵埋工,生活如常。唔明點解父母嗰代會覺得年青人一個人會生存唔到
佢個國藉法如果我冇記錯係寫明
Bno不可自動獲得英國居住權
即係ILR都閘左
所以先要搞大龍鳳整5年Visa

加拿大香港人pathway係簡單
但對好多後生黎講要求金額太大,要讀書
老少少畢業過5年又受唔到惠
其實相對難度高
EE都係靠運
crs個分唔係話想屈高就高到
要班97前入咗英籍嘅人,廿幾年後再要去英國本土入多一次籍
特登出個visa篩走班人,走得甩嗰班仲幫英國奶,話過去捱唔住就係唔效忠英國,笑撚到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞