[BNO] 彭黛玲考慮擴展BNO visa資格俾年青人

248 回覆
278 Like 11 Dislike
被遺棄
好多人以為收移民就一定要人才,傻啦如果個個高學歷大學畢業咁邊個做掃地送貨,其實係喺少子化國家黎講咩階層都需要,只係個時邊度要人多d咪推個d, 宜家脫歐係唔夠勞工唔係飽讀思書人才,好多香港人以為自己真係好高質人才先俾黎,幾天真
大撚把讀緊書嘅想走 而家後生嗰班好多都自己養自己其實
大把英國流亡緊既under 25
結論就係97前冇BNO嗰班係抵死

你有係你好彩
唔好講到人人都可以決定到

係連登講事實又會俾人叫死去加拿大唔好去英國爭飯碗
97前無BNO香港人又成condom
97前無BNO(父母都冇,可以好多原因,例如當時窮唔去旅行)、畢業超過5年、得幾十萬、冇其他外國國籍、做普通工,呢班真係等死
從實際嘅角度嚟講,你講嘅係有道理

不過,最緊要係叫做有得揀啫,啲人覺得唔想走、唔需要走、或者唔想試下嗰邊嘅生活,噉咪唔好申請囉
好彩?
BNO 果個係visa嚟
5年後係咪真係grant ILR都未講得埋
而家話就話5+1
點知會唔會見到到時夠人諗住踢緊啲人走就整個極高門檻嚟批ILR
返而澳加果個真係pr嚟

利申:有BNO不過一早已經透過留學移民咗去加拿大,而家等緊入籍,入咗籍即刻renounce 個BNO
不過要小心共諜
拎啲錢出嚟行Stream A得喇掛?

雖然我認同UK需要開放Visa offer俾呢批當年未成年嘅BDTC
單靠最低工資
唔靠任何幫助呢?
你憎BNO呢個畸形國籍我可以理解

只係如果唔信任嘅話
加澳嘅PR申請都一樣可以唔批或者出年有變卦架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞