[BNO] 彭黛玲考慮擴展BNO visa資格俾年青人

248 回覆
278 Like 11 Dislike
加拿大讀兩年 要起碼40萬hkd
如果開到 bno 應該帶20萬就穩
對公屋仔嚟講爭20萬 爭好遠
大陸人父母有 bno 先算
單非冇計啦
生活指數/ 天氣
不過就業點都英國好過CA
教你啦 儲40萬去加拿大讀書 stream A
如果係專科工 可以博下澳洲482 轉 PR
香港寫字樓搵到3萬嘅 應該中期可以喺英國做番白領
侍應係過渡啫
如果有專業/技能,英文OK
去住 wh 先 試下 r 個sponsorship
明明Bno Visa 係在英住夠日數,5年內不能有social benefit, pass B1 Eng test, pass life in UK test, 再加上過到good characters requirements 就可以ILR,之後訓多一年就可以攞citizenship. 唔明你班反英撚係要講到呢樣唔得,個樣唔批,咪撚再係度誤導人啦Dllm!
係嘅,不過唔好低估支那種嘅生存能力
加拿大會唔會好似澳洲咁?

唯有搏一年內即刻攞綠卡
00後呢?

加拿大?
基上依家講到明 五年後要俾就要俾
知唔知開放BNO 個原意係咩
就係等香港人可以脫離支共魔爪
如果5 年後將呢班人放返返去 等於推佢地去死
國際國內輿論壓力唔係英國政府可以承受
英國唔同老共 唔可以隨時反口
尤其係呢啲涉及人道上嘅問題
多個香爐多隻鬼怕過去搶飯食囉
講唔贏就叫人死去加拿大澳洲
有攞其他國家比較, 只有拿大先可以, 最低工資都可以生活.
唔靠任何津貼幫助
https://youtu.be/hQYIobUvILs

批評下就係5毛嘅話

咁唔通我係加拿大外交官?
叫啲人唔好去英國, 去加拿大
買樓好貴....
影幾張靚相黎睇下
唔想睇你冇啦啦擺條YouTube片上黎
冇咁好心機睇
一係有point就自己打字出post咪晒鳩人時間

講返生唔生活到
其實唔同人有唔同標準
求其一個YouTuber 9up幾句個標準 並不代表我 更不能代表大眾
如果你夠高忍受力,係港共你都可以話自己「生活」到架
我吹你唔漲

其二,我一開頭講後生去英國生活更好
係同佢地嘅現狀比較,即係同留係香港生活做比較
我第一個po只係提出如果去英國
即使係能力比較低嘅人,係英國生活質素絕對會比留港更好
我從頭到尾冇提出過加拿大澳洲乜乜柒柒
唔知你spin去講加拿大做乜撚

見你咁好心機揾片打字覆埋今次算
我明,係唔抵得班契弟係度妖言惑眾。
你話英國唔夠道義唔立即派BC/ILR,呢樣我認同。
但唔該唔好講到英政府5年後會為難香港人申請ILR,咁當然你唔交稅,走Council Tax 數,犯刑事呢啲又另當別論。
英國係香港人救生艇既陀手,佢反悔的話,其他澳加美等國又何須繼續承擔責任?
講地區..... 無法
多謝巴打讚賞
其實好多巴打對BNO既野都比我了解
做既野都比我多
所以話我對BNO,BC熟悉我真係唔敢當

不過早係2018年果時,即係雨革之前
我已經開始搵英國啲政客幫手推動BNO平權既事
亦都係果時開始心死
老實講,我就算而家差唔多係加拿大呢面等緊入籍
我仍然都會為BNO平權既事憤憤不平
我唔係要拎英國啲咩著數,佢平權我都唔會過去住
我係覺得英國真真正正欠我地一個公道
就正正因為跟蹤有關BNO既野咁耐,我愈覺得英國跟本冇心平權
亦都唔諗住負責任﹐我先會咁嬲
好多人覺得我對英國批評狠辣,覺得我係五毛
老實講,就係因為比佢呃得多,對呢個國家啲手段愈了解就愈覺得呢個國家跟本冇當香港BNO係自己人
所以先狠批
所謂愛之心,恨之切可能就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞