[NS] 真。女神轉生V (3) Harvest!

661 回覆
4 Like 4 Dislike
呢隻野叫如果P4F我一直覺得冇咩違和感
但你唔變又唔係2都寫到頂咁款
今次用番3個套毀譽參半
諗諗下都唔知佢下集都點寫
唔係印度佬野黎
千年王國同末日論個D一定耶撚野黎
成個基底再溝反烏托邦其實就基本上包哂124故事
3同4F可以用左唔少係就係
但真係點破想玩咖喱佬堆野應該係真係今集尾
今集搞搞下係YHVH都變到降左一個GRADE
正傳計真III最出名 + 配合Remaster,真V故事繼承真III個世界觀係正確判斷
不過明顯趕著出貨下cut劇情cut演出,被逼改寫劇本
所以唔知原本個故事寫得好唔好
真2 個問題就係寫得太好
同silent hill 2 一樣,後面超越唔到前作又寫唔出咩新野
劇情唔掂根本就唔使玩真女神
玩persona 好過,死忠都係咁話
同埋試屬性弱點呢個玩法玩左20 年真係好悶
以前分前後排咁前面格劍,後排放魔法開槍咁幾有戰術性,又未去到魔神2srpg 咁複雜,又有得砌下裝
對今集少少失望,起碼3 及唔上2 都好但感覺好完整,今集人物冇build up, 室內迷宮太hea, 不過d 片係有逼力同仲魔d 動作好豐富,個世界同d 惡魔整得好過pokemon 劍盾個垃圾野生世界

令我更加覺得原本故事完全唔係咁
魔/回即係邊招

奶媽用蓄力有用咩
有幫人蓄力/魔嘅招 (ドナム)
唔知中文叫乜
其實 宜家remix 2 出番 應該好FIRM
真2 個問題就係寫得太好
同silent hill 2 一樣,後面超越唔到前作又寫唔出咩新野
劇情唔掂根本就唔使玩真女神
玩persona 好過,死忠都係咁話
同埋試屬性弱點呢個玩法玩左20 年真係好悶
以前分前後排咁前面格劍,後排放魔法開槍咁幾有戰術性,又未去到魔神2srpg 咁複雜,又有得砌下裝
對今集少少失望,起碼3 及唔上2 都好但感覺好完整,今集人物冇build up, 室內迷宮太hea, 不過d 片係有逼力同仲魔d 動作好豐富,個世界同d 惡魔整得好過pokemon 劍盾個垃圾野生世界
其實 宜家remake 2 出番 應該好FIRM
再談真II (繼續傳教)
好多主線出現嘅惡魔都有還原神話設定,例如Basilisk 噴毒,Siren 洗腦歌等,當中Abaddon 吞城最經典

維基 Abaddon 搵到呢句:
The Interpreter's Bible states, "Abaddon, however, is an angel not of Satan but of God, performing his work of destruction at God's bidding"

話說遊戲早期要去個區做主線任務,等玩家有投入感,感受呢個區曾經存在過
故事中段描述個區一夜消失,情報得知成個區比Abaddon吞咗

Abaddon臨死前講咗句「米迦勒答應我,幫佢吞城可以恢復我天使之身」

米迦勒係千年王國嘅幕後最大黑手,為求目標不惜同惡魔交易 (原本有冇打算實踐承諾不得而知)
過度解讀維基句quote嘅話,的確Abaddon係幫"God"勢力(偽神)而非"Satan"勢力(真神代表)

圖source: 琴晚巴打貼果條18分半速食片
真女二劇情大家可以睇呢個

https://youtu.be/MQN4WMnGv_E
女神系列雜談:Devil Survivor系列

係日本 (香港係P4前幾乎無人氣),正傳spinoff 除咗女神異聞錄之外,巴打提及嘅惡魔之子同Devil Survivor 都有一定人氣,Devil Survivor 2 直頭有動畫
故事大路唔震撼,有陣EVA味,比較接近P系果種,最大特色係同伴較多

雖然人設兒童/中學生向,但系統都幾複雜,鍾意戰棋+砌技砌隊可以試下
銷量就勉勉強強,DS版11萬,3DS版7.5萬

真心有興趣新素材畫質系統配經典劇本

不過假設真都應該逐集做 順序落咁
再唔係拍真人版
今時今日劇情同遊戲性/銷量已經脫鉤
作為真II fans 我都覺得風險太高唔會投資
remake console 10萬銷量都有困難
呢個系列好玩
1難過2,1個求存感覺強烈過2
2變左可以單挑全部戰鬥,除左選擇上會影響某D人會唔會死外,咩人(包括NPC)都可以唔使救咁濟
配點係咪點哂力最好
我係點力速
感覺條成長曲線做得麻麻

前期太難升lv 後期就太易

搞到草草收尾咁
台東響天上飛嘅大雀係咪冇任務可接?可以隨便打?
有. 你要去到後啲有個任會叫你殺佢拎頭
打完人修羅 濕婆
後期LV99 仲魔, 冇相應迷宮玩
搞到為收集惡魔全書而合
好多仲魔冇機會出場

特別係二週目, 選擇轉生
故事&迷宮可以長D 就好
一週目砌靚哂啲仲魔,轉身玩hard都冇feel

Garuda有任咩?
我知有隼鷹頭任,果個係荷魯斯
但台東呢隻係Garuda啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞