[NS] 真。女神轉生V (3) Harvest!

661 回覆
4 Like 4 Dislike
精靈係同階升降,但唔包特殊合體
想問呢隻game 劇情係味麻麻地?唔該晒
女神系啲劇情由一到五個大體其實都係差唔多
如果啲劇情再寫好啲就好
點會
III同V相似
但同I, II, IV好大分別,呢三集劇情一流
鍾意反烏托邦(Brave New World, 1984果類)劇情同反基督精神一定要睇下真II個故事

https://koemushix8.pixnet.net/blog/post/6619372
無得合御魂
覺得今集個劇情係第三集level(不進反退)
第四集劇情程度應該擺落今集
今集弱化左喇 後期其他仲d 技 屬好過佢
低級仲升爆書都唔夠高級仲高 我用狐狸仔仲實用過義經

真係有愛既就要重新合過 d 腳砌晒靚技升高晒先合隻膽出黎
例子伊登
2 4 直情係要用震撼黎型容 個強烈感受勁過睇戲
覺得呢集劇本最神 最出到隻game 個靈魂宗旨思想

希望P6有伊登
拎真II一個支線做例子(仲有好多痴線劇情)

故事初期有個傳送點送主角去Arcadia城,講到入面D住民生活點好點完美,人間天堂咁既feel,為千年王國宣傳道具之一
(真II 成個故事就係圍繞反烏托邦社會:千年王國)

中後期係大地圖搵到個未來科技建築物,入去先發現所謂Arcadia城只係虛擬世界,一切都是假的
所有住民只係接駁電腦嘅廢人

城主當然唔會比主角離開,boss戰前仲反問主角(玩家),虛偽的和平有咩問題

boss戰後會問玩家點處理個伺服器
劇情本身已經出色,呢三個選項更加錦上添花

選項一,輸入自己個名做城主,返Arcadia城所有人如常生活,並當咗主角係城主,好似從來冇換過人咁
[Hello Moto]

選項二,破壞電腦,所有人接受唔到現實,全部精神殘廢 / 自殺

選項三,乜都唔做
最後由於系統出錯,班友會叫「..................................」做城主

順帶一提,真女神轉生II係1994年出版,Matrix 1999年先上映,互聯網大約1995-1997年盛行
同期其他JRPG仲係打下魔王救下世界

圖片source
https://koemushix8.pixnet.net/blog/post/6619387
4咪啫係2既新譯類似
不過4D惡魔就真係好撚震撼
奶媽用物無/反有安全感啲
2係有種寫到後邊冇野再可以寫咁
啫係基本上你想玩番同一條橋你都冇可能好過佢
之後3同SJ其實就算係試另一個方向
不過商業上又柒左
5其實世界觀算最大突破係開始唔再講耶教開始用印度教/佛教黎講個故事
至於寫唔寫得好就評唔到因為只係啱啱掂到條邊
都係 金蘋果溢出回復真係屈到一個點 有位塞多個回復之碗
好多人雙盈滿 我就鐘此一個大盈滿加蓄力/魔/回
真IV應該係抽咗真I law hero dark hero元素做兩個同伴,同真II 千年王國個概念做天界
其實IV故事都唔差,但硬係覺得突破唔到真II

難聽D講,正傳故事最差就係III同V,偏偏呢兩隻先最出名
整體好多集都骨幹上偏印教 (創世/世界定理輪回) 耶撚就做黑手壞人多
日本神同其他西方惡魔就同人類一齊被迫害 除左d 固定役魔王所羅門果班
期望下代有d 突破性概念 唔再係神魔音樂椅暨奧運會遊戲
老三認同
我諗要計最多人識其實可能係惡魔之子
不過只講正傳既話
1同2太舊多數聽過未玩過或者係玩完新作補番
4同4F之前隔左N年先有新作又喺3DS到
3同5一集係PS2一集係NS多人識就唔出奇既
5仲要有Persona加持

至於故事排最差我一定係4F
III個故事其實唔計深界條暗線
就基本上係3件白卡如何創世
不過你只可以話佢係美術音樂個D結合得真係好好
加埋有意無意碎片式講故事故弄玄虛
係有少少天衣無縫
V個問題其實咪就係少左重故弄玄虛
比你直接知道左你對住係一堆白卡佬
但呢兩集共同點就係重有意思都係路西法
我諗要計最多人識其實可能係惡魔之子
不過只講正傳既話
1同2太舊多數聽過未玩過或者係玩完新作補番
4同4F之前隔左N年先有新作又喺3DS到
3同5一集係PS2一集係NS多人識就唔出奇既
5仲要有Persona加持

至於故事排最差我一定係4F
III個故事其實唔計深界條暗線
就基本上係3件白卡如何創世
不過你只可以話佢係美術音樂個D結合得真係好好
加埋有意無意碎片式講故事故弄玄虛
係有少少天衣無縫
V個問題其實咪就係少左重故弄玄虛
比你直接知道左你對住係一堆白卡佬
但呢兩集共同點就係重有意思都係路西法

上面太長另覆
我都唔鍾意4F,由佢搵o靚仔做主角已經覺得想開拓大眾市場,兩邊不討好
殺手少女トキ面紅果幕真係屌出聲,大佬我玩正傳女神轉生,唔係後宮galgame
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞