啲job agent真係越黎越多柒頭

321 回覆
643 Like 8 Dislike
HR同呢啲Job Agent喺香港都係廢人先做
衰過做狗同撈偏
其實和地產保險agent 差唔多

但以為自己真係job hunter 咁,周圍屌佢人唔識諗career path
有d headhunt 內部kpi 係一段時間內拎到幾多份cv, 打左俾幾多個candidate,唔係真係有工refer
所以好多時都廢廢地浪費時間
試過喺度問啲HR career path
話我啲工作經驗唔consist唔會搵到過20K
完全唔撚知乜嘢理論
最後而家呢份差唔多30K
結論, HR=垃圾
唔洗應機就okay
無咩事就private曬jobsdb/linkedin佢

呢D agents就黎煩鳩過健身狗
Entry位turnover咁高
當你一個post見十個人但分分鐘收到一千份cv+50個phone interview

你話見十個人請到人就算,但好多時d人唔啱/ drop out,又重新嚟過

一年換幾個entry level 嘅人都煩到仆街,除非你公司好大HR team好多人有人專負責recruitment,唔係嘅話真係唔洗收工,請個entry level/ mid level做嘅工作量都一樣係咁多

搵agent你可以放料比十個agents, 一個禮拜見哂請哂人都得快靚正

同埋最重要係agent9雖然廢但都對嗰個行業有啲認識
HR請哂十幾個部門嘅人,但9成係全部都唔熟,試吓問下佢IT同事account同事要做咩
Recruitment 唔叫hr team做仲可以大大聲話應該比錢搵出面agent 做?

咁平時interview 出offer 壓價又做乜勁,咁肯比錢
前排有個agent日日打比我
幾日都無聽仲要留埋言
我諗都打咗7、8次

應該係d fresh grad on99打嚟
做緊介紹返宜家間公司
仲有多左班傻鳩印度狗,最近有間叫darwin rhodes 既野且同一間公司分別五條印狗不停whatsapp又call轟炸,唔覆佢又催鳩我,d工既requirement同我又唔撚夾
其實點解會有fg做headhunt,都唔熟個市場同特定行業需求
香港男人真心特別賤
HR好多垃圾admin嘢做
好多都唔識做recruitment
你咪自己計下囉,一個candidate見半個鐘,一日有幾多時間
講到尾都係睇公司scale,turnover有幾高

另外嗰啲錢又唔係佢嘅錢,出糧又唔係佢出比你

唔好賴落HR啦

通常係睇department嘅 budget,你未來老細有power咪有得傾囉
我都試過
好似欠左佢咁

而家搵到新工
又打嚟問我做成點
勁煩
因為易呃,底薪高過出面,又有佣
但10個有9個都唔知原來要cold call又成日講大話呃can呃客所以通常做唔長
走咗又請過批新嘅fg又再呃過佢哋
呢間野正一垃圾
不停問長問短
講左私人野唔方便講仲要繼續問
去到約interview 時間
我話諗下先
佢竟然屌返我轉頭
我老馮幫你賺佣啊
理撚得佢邊個開
咁撚閪,祝佢永遠開唔到單
開名啦屌
佢話早知chok下會出幾多請個新
咁摺左hr 部門得唔得
留返admin team+ 搵外判
佢把聲仲要好似大美人 係咁講 死臭雞 屌你老母屌你老母
好多Agent都好廢,試過約左個agent傾,上到去reception話條友放左工,好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞