啲job agent真係越黎越多柒頭

321 回覆
643 Like 8 Dislike
果堆fg agent
Linkedin成撚日有dm就咁話有個job role覺得好適合我
做咩又唔講幾錢又唔講
仲要夠膽留個電話叫我打返比佢
呢啲agent個腦係咪裝屎架
呢頭話好適合你
果頭叫你send CV
老是常出現
返緊工都唔知點樣聽佢鳩up
返工時間打嚟真係當我唔洗做咩
有wtsapp又唔用,叫佢send email又打過嚟
通常我見親咁樣嘅臭西我都即刻blk
預咗溝通唔到
Headhunter 99%都係濫竽充數
可能連份工做緊乜都唔知 純粹match keywords
點解要浪費d錢比咁垃圾既中間人
同行講聲

愈大間公司愈多請fg做炸位
仲要好多fg 係回流/乞食科
試過有agent俾番舊公司但係唔同position我
講緊我係辭左職一個月
仲要瞎架
永遠唔睇cv就打黎
次次打黎都係得豬頭骨公司
其實都係睇邊間headhunt firm 姐.
依家d agent 真係要幾廢有幾廢, 大部份都係岩岩畢業無耐, 仲要Q你本身做緊既野, 扮曬大袋咁話比你知份工係做d咩, 但其實問多兩句發覺原來佢咩柒都唔識, 只係照住份JD讀比你聽。

依家有agent 一律叫佢比份JD我自己睇算

無JD/ 公司名 一律都係假工 純粹想曬你時間, 偷你份CV
特別係it sector啲agent亂鳩咁搵人
呢間啲人特別濕鳩 好似覺得自己公司好高級咁
仲成日鍾意叫人上佢哋ICC office面對面傾
比佢哋水咗一次上去
我返office係著便服 放工特登去搵佢仲同我講in果陣記得著formal啲
屌你我未見過工咩 你agent黎架咋
跟住第二次另一條友搵我又好似無我profile咁問長問短又叫我上去
我直接講唔得閒有咩工email我啦
Hi 返唔返?
仲有d 我一開波black and white講明唔考慮嘅工都照打嚟問我有冇興趣

我即刻屌佢屌到佢唔敢再搵我

呢2條世紀大仆街來㗎
之前2020年嗰時想轉工
咁啱我仲home office緊,佢打電話嚟堅持要我lunch做一次真人interview

咁我諗住係lunch,唔會耐
就過海去見佢地

DKLM去到先發現原來係約我上去幫條新仔做練習
因為成個活動內容完全冇講到份工係邊間公司同JD
淨係問啲好撚虛無飄渺,好新手agent 先會問嘅問題

去到最後佢可能feel到我嬲嬲地,問我使唔使趕返公司
我:我今日係home office
佢兩個個樣先心虛咗一下
搵食啫
唔講salary range一律唔會覆佢
浪費我時間
垃圾工都唔請既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞