啲job agent真係越黎越多柒頭

321 回覆
643 Like 8 Dislike
中過幾次伏
agent一律唔見除非佢過黎我樓下食飯就得
日企都in你腦有事?
屌,依啲on 9 agent 食人份commission 仲咁大聲, interview 又唔係佢
所謂幫就係幫手send 入CV 咁撚專業
以前見過有舊同事辭職通知期緊,agent打比佢介紹返佢依家走嗰個位
你老母閪,打黎落鳩我面
講撚完我要求
又答鳩我:你呢個經驗淨係比到呢D 你
( 個堆垃圾工得罪講,我自己唔撚識搵咩 )
你班垃圾AGENT 個定位究竟係乜鳩
仲有,男A 一律建議轉行
聽到你把閪聲懶熟以經唔撚開胃
咁係日企On9
仆街
我都試過
睇下linkedin資料先spam msg好難咩
痴撚線
請你番去replace 番自己個位
佢諗住ice break掛
狗都唔撚屌啦見4次 on9
問有冇興趣又唔講咩公司
比份CV佢又話唔update
等佢比公司名就唔理佢
呢個好笑
離題一問,其實點解啲工要through agent請,公司一樣可以出jobad佢地又有hr,用agent搵人咁請hr做咩9?

講緊唔係m位d位,係而家啲entry位都要搵agent,佢地份 commission 都唔少野...
Hr 主要serve perm 人

Contract / secon 判出去唔洗有咩責任風險
咁間公司既hr都幾好做
係班hr 自己日日嘈好忙
唔關事
好多perm都係through agent
可能睇行業
呃cv 有咩用
成撚日Office Hour打黎 話唔得閒傾住叫佢遲D打黎
死都唔肯收線住要你答佢想唔想搵工
隔離坐左十幾廿個同事 就算有興趣都答唔到啦屌你老母 醒少少啦
所以我唔撚會聽
佢直接send jd或者講邊間請就會睇吓佢
唔知點解佢哋好鐘意傾電話講一大輪先肯講邊間請
之前有同事比agent煩得多就順佢意叫佢send份jd嚟睇睇同約first in
之後約左時間 都未in
個agent打比我哋老闆話阿邊位想走喎見緊出面工喇 貴公司係咪要請人
老闆聽完叫同事入房問吓佢點解想走又唔出聲 同事完全呆咗唔識答
同事本身都只係諗住收吓風吓試水溫 十劃都未有一撇
但agent就想做成兩單生意 出哂拿渣招
最尾都冇辦法 關係搞到差哂 真係比agent迫到走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞