啲job agent真係越黎越多柒頭

321 回覆
643 Like 8 Dislike
hay ambition 都唔錯
有冇叫佢學夠野先再打黎
有冇係靚女嘅Job agent
多謝你比經驗佢
anna siu已經升左做senior consultant

不過我知呢啲19 headhunt title吹得就吹架啦
Hkcareers Steven Lui 垃圾
而家做緊份contract工
做左3個月 前前後後請過9日假
入到唻無乜野比我做 我無野學到
同事之間完全零交流 係連早晨都唔講果隻
11月頭仲開始調我去另一個部門幫手執file
所以11月開始我好積極搵工 騎牛搵馬心態
一星期起碼請一日去見工

10月果時agent已經問過我兩次做乜請咁多假
第一次話又收到我假紙 佢嚇親 我果時已經心諗做乜鳩
第二次問我介唔介意講咩原因
我話私人理由 加上請假無錢 唔係有野做唔會請
佢就話要同兩邊交代 要關心前線員工
最好笑係我頂頭阿姐完全無問過我做乜請假 亦對於我請假完全無意見
呢份工連病假都無人工 但又要求我要比醫生紙
9日假入面有2日係病假唻

我以為agent終於收皮唔再問
前幾日公司入面負責聯絡agent要請我呢個位位同事唻搵我”傾計”
位同事唔係我部門 亦都唔係高級職位
話agent問佢我係咪係度做得唔開心
我都畫公仔畫到出腸話搵緊工 呢度無乜野學到
講撚左十幾二十分鐘
又教我搵工 又話我份cv亂 明眼人一睇就知我打緊幾份工 其實我得呢份合約工同另一份pt
最好笑係佢話我兩位頂頭老細對於我請假係無意見
咁你仲幫agent問咁多做乜鳩
最後仲不停叫我乖乖地係度坐夠一年 唔好再請假
我話 下 盡量 不過我都係會繼續請假見工

Agent on鳩都正常 我預左
但估唔到我公司有同事陪佢鳩埋一份
我仲浪費左廿分鐘聽d鳩人發up瘋
因為你走agent會無錢收
咁關我撚事?
Contract工係咁架啦
一係加我人工囉
manpower
t con出手低人地1x-2x%
代frd post

呢個係超級大臭閪!!!!!!
超級無禮貌 串柒柒 咄咄逼人
問人expected salary幾多
當事人話有bonus拉勻有XX呢個數
然後條臭閪話:下?! 邊有人計埋bonus㗎? 仲有你轉工 + 20%咁aggressive呀?
屌你老母啦廢柴 轉工唔加20%轉 轉嚟做乜?
臨尾仲叫我frd唔好轉工 on撚柒99
結果兩個月後 佢另一個同事幫我frd搵到份工加咗30%走人
如果急住走(份工閪)未平手/加少少都走囉
一般冇20%真係唔會轉
呢個post好正,開哂啲濕鳩個名出嚟就啱
有埋相就好
我個陣個 ambition 妹妹好 cute
條八婆中哂所有最乞人憎agent嘅特質
壓人價都算 態度串柒柒先係問題
Ambition啲仔串柒架
Linkedin 有個agent開post屌柒個candidate
https://lih.kg/2164693

呢個仲做緊先係千奇百趣
可見呢個行業真係好多狗屎垃圾做
讀Coventry呢D終極垃圾野雞U
真係好想知呢D柒頭agent咩人工
份工唔想做要配合佢地做一年?
咪玩啦
成件事好搞笑
呢幾年headhunt 講到好chill 好搵錢好自由搞到好多人入行 跑到數嘅話係呀,不過個個都跑到數咩有d 垃圾打黎浪費你時間個d 真係燥底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞