啲job agent真係越黎越多柒頭

321 回覆
643 Like 8 Dislike
一打黎/WhatsApp就問你揾唔揾工
連自我介紹叫乜名同乜公司咁簡單都唔識?
仲有hi hi之後唔撚講野
我係客揾vendor接頭人果時都會介紹下自己係乜水先啦
仲要響全朵先柒
假設我叫 Anson Lo
正常會話dear/hi Anson或 Mr Lo
柒仔就會叫人全名
仲有就係一黎就直接叫你去見
連問下啲jd 都話唔知
啲headhunt 好多on9仔 ,係linkedin inbox 又唔睇下我返緊咩 , 一下就嚟問有無興趣做teller ,用下腦都知唔會有興趣啦,inbox都算 , 有時仲打埋嚟 , 都唔知邊度有我電話
有d headhunt
問佢邊間公司請緊人又唔答
剩係話手頭上有幾個job 一味就叫你send CV 俾佢
我懷疑佢跟本冇Job 係手
最誇張試過冇啦啦有個agent 打黎話我apply 左某一份工 但我跟本冇send 過CV
而家d head hunt好多都好廢
有次見佢彈黎既工
In左4次 到最後果關fail左
之後佢鬧我 話我邊有可能答果條問題
我心諗你都on99 係到講到自己幫到盡咁
咩工in 4次
佢地就爽 呢排搵錢搵到傻
日企sales hr 一次 之後逐層in
In到最大果個話不了 哂9氣
咁on9
淨係理啲靚女agent
試過有個癲雞打黎
我本身做醫護 佢問我有無興趣做銀行
我已經o 咀話無
跟住收左佢線
點知佢係咁打返比我
鬧我死臭雞屌你老母係咪係醫院比人屌得太多
仲話咩搵到我公司
打左十幾廿次 炸埋我voicemail
跟住同佢鬥大聲 我話而家行緊去差館架啦我 唔好收線丫笨
跟住佢先收皮
試過interview in到個agent同跟佢個個都入埋黎interview
又多一條on 9 agent咁留言法
成日打嚟話叫價太高
咁就唔好晒大家時間幫襯你啲公司咪就係出手低先請唔到人囉

索性自己喺linkedin apply啲外資工好過
係咪R字頭個間agent ?
昨日做做下野有個hays既agent打黎問我對份ibank contract有無興趣
我問完佢做咩同邊間之後都叫佢出份jd email比我
我睇完有興趣再覆佢
結果逼我聽左佢十鳩幾分鍾係到鳩up同問野
我頂唔順同佢講做緊野無咁多時間叫佢直接出JD
佢最尾約我放工再聽佢講
究竟有乜撚野講唔可以比左jd我先
同佢講左上年見過無offer都知咩料都仲逼我聽佢鳩up
垃圾工
最on9 係話睇完你profile 覺得你好適合我地,但講份工嘅jd 完全係第二樣野黎,是咪on9
B字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞