食緊六隻精神科藥物 你問我答

616 回覆
189 Like 15 Dislike
聽到你覺得幫到你就好 做咗DBT幾耐?
可惜香港真係唔多人推DBT
1 week intense DBT ! 係埋醫院到住唔洗日日來回。間醫院專做group therapy 同埋得voluntary patient,完全冇restrictions 可以帶電話
有咩方法可以醫好bpd?
應該咁講 正常人唔開心 有負面情緒係有盡頭。因為識得去做一d野令自己抒緩,食野,睇戲等等,而呢d係wor

姐係一個正常無病毒撚拍拖,條女唔係成日陪佢,佢會識上連登叫春,打個飛機,跟手訓著埋

但去到病個個位,係無盡頭,而且係自己排解唔到。

好似之前個單毒撚工程師斬死條女,就係病啦
認同。因為香港對精神病個支援真係好少。

精神病最需要係社康支援,而唔係藥

但香港就淨係識俾藥。。。。
PD唔係感冒咁突然由健康變成失常,病一輪好返就回復正常冇事,而係患者本身個性格就係咁。
目前冇方法根治PD,長遠方法係靠therapy去學識控制情緒。
介唔介意講咩國家?
嘩屌
正仆街
On9
澳洲
以佢嘅才智,無可能唔知條女開post嘅真正動機就係想死
到真係死咗人,就話人哋「講到明」係「學術討論」
又話咩「我都會唔開心」,佢唔開心係因為有人唔認同佢嘅opinions咋

佢需要嘅係你100%認同佢講嘅嘢,崇拜佢嘅mindset
喺佢嘅世界入面,除咗整體上勁過佢嘅人,其他人都係垃圾
每個人都有唔同面孔,一個人係病人/受害者,同時亦可以係加害者。
我又係嗰句,NPD同BPD患者好多時講野同嗰位人兄都一樣。
何況可能佢自己都係...

你明我講咩嘅...
咁我哋都係估估吓啫
不過佢套mindset同言行舉止實在太特別,完全唔似兩登典型玩極端嘅假膠
同佢辯論都曬9氣
我樓上認錯道歉佢因為block9左我睇唔到就老吹我一定要人認同我既思維

佢下下戴有色眼鏡睇我咁我做乜都別有用心
哭撚左
其實cluster b佔嘅人口比例唔細,冇你想像中咁稀有。
只係呢個post幾位巴絲直頭係diagnosed,有個label係身,先令人覺得呢樣野好特別咁。
事實上好似佢地咁有自覺仲肯去求醫至係當中嘅少數,而且算係情況良好嗰班。

更多嘅患者只覺得自己壓力大甚至唔認為自己有問題。
除非你本身有相關知識仲要好熟悉患者背景,如果唔係,我敢寫包單你遇到佢地,只會覺得"呢個人真係脾氣差/自我中心/衰/冇品"。

有啲野,無論做幾多research讀幾多書,都不及親身體驗。
只要你真正經歷過,自然以後都會識分。
會唔會有唔想食藥覺得啲藥無用嘅感覺
咁你覺得我係唔係?
我雖然業都未畢 但大概讀過下先會留d咁直接既言姐…
你係唔係都好,現實行為先係重點。
俾意見人就係想人聽,一野gut到應,對方聽唔入耳即係晒氣。
換個演繹手法,人地聽得入耳先有用㗎嘛。
你岩
同意。
我未見過有康復既。有都係暫時性只不過未表現返出黎。藥只會愈食愈多。
可能轉換個大環境會有幫助。
有冇depression?啲藥有冇咩副作用?
我直接用 headspace
每日做10-20分鐘
好有用
想問有冇cp推介可以做bpd診斷 自己睇dsm5都九成中 而且自己有depression history 又唔止一個親屬有精神病史

最近情緒好波動懷疑depression復發 但又好似同之前有嗰陣唔太一樣 上網搵咗資料先知道有bpd既存在
其實由細到大都覺得自己唔似正常人 但又講唔出邊度唔正常而家知道咗bpd 就好似幫自己既唔正常搵到原因 有種釋懷嘅感覺 同時又覺得好大打擊 因為人格障礙唔會有根治嘅一日
Dayvigo 食完會熄機

Lyrica 我食 50mg, 但係我未試過兩隻一齊食

我諗眼瞓都癲
唉我一早知我有社交焦慮,屋企人遺傳
我仲要係驚到講唔到嘢添,望住人一粒聲都無
我人生就係揾人生意義,有時唔知人生仲可以做乜嘢
藥試過轉,始終無比較好嘅方案
病好返就未必得(好似正常人),最緊要活得開心、揾到方向,我已經覺得等於成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞