食緊六隻精神科藥物 你問我答

616 回覆
189 Like 15 Dislike
連登友真係無乜同情心無同理心,樓豬上連登盞搞到情緒唔好,唔上嚟就算啦。

樓豬keep住睇keep住食藥先,醫學不停進步,成日都有新藥出,呢隻食唔好遲下都會有另一隻。唔好畀連登搞到灰心。加油!

(識人有精神病keep住食藥覆診,可以好正常生活)
唔好smoke
共勉之
🤔學到嘢
岩,我明。但呢個描述好多人都有
佢開個post同大家分享你問我答
你就攻擊佢叫佢唔好拍拖
又講到係社會潛左危險
喺我角度樓主只係身體不適,知道自己問題並一直做緊野去改善問題

你先係有問題嘅人
你入嚟佢個post無問題可以唔出聲
但你選擇無風起浪去攻擊
我認為你係社會上害群之馬
到處傷害人去自我感覺良好
再對受傷害嘅人不加以援手反而二次傷害
如果你唔係假膠現實中一定人際關係好差
我去同你講咁多係怕你真心係咁諗
嚟到2021個世界仲有你呢種人真係好危險
佢地同屋企人多數係trauma bond,一方面憎屋企人俾唔到愛佢,另一方面又好渴望嗰種無條件嘅愛。
結果卡咗係幼年時期嘅心態,學唔到正確coping skills同埋點同人相處。
如果你同佢地認識得夠深,就會發現佢地好多時就係原生問題家庭嘅復製品,只係佢地自己冇自覺。

有位巴打形容得好好,佢地情感上同一個小朋友冇分別,只要有任何野唔啱心水就會即刻爆發。而trigger到佢地嘅事,甚至未必係同你有關,只不過你係佢地嘅favorite person,所以會將情緒發洩係你身上。

小朋友極端極最多都係lur地、掟野、打人;而成年人可以做到嘅野就多好多,silent treatment、抹黑、吸毒、飛車、出軌、濫交、自殺,真係沒有做不到,只有想不到。
以上所有行為,可以係由一個今朝講緊我愛你,plan埋點同你結婚生仔嘅人做出黎。
暴走一段時間(長度係隨佢心情,由幾個鐘至幾年不等)之後,佢突然又會正常返咁黎搵返你,仲可能會好內疚叫你唔好唔要佢,話會點改點改。
你見到佢咁有決心咁有plan,以為佢會變好係咪?可惜佢地嘅EQ係不足以令佢地控制自己,轉個頭佢地一有情緒就會又失控,上面形容嘅問題行為會再loop過。

想像下自己係佢地嘅話,個人生係幾痛苦?
如果佢地唔係不斷去thrapy嘅話,呢個cycle係成世都會不斷循環。
當然,又唔使諗到咁絕望,BPD係一個sepctrum,唔係最嚴重嗰啲其實肯面對自己同去求醫,就可以改善到問題。
每個人都有多少人格問題,只係程度之分。
但係當去到PD,就已經唔係普通人發脾氣咁簡單。
BPD被歸入cluster B係有原因,要講真係寫論文都得,所以要麻煩你自己google下去睇係咩一回事。

有樣野雖然講出黎會得罪人,不過係事實。
當你發現一個人係cluster B,唔好盡信佢講嘅野,事關佢地某程度上係compulsive liar。
好多對正常人可以一笑置之嘅野,對佢地黎講都係trigger,然後直接入咗求生模式暴走。一個人求生時,係咩都做得出,甚至會改埋自己記憶去配合佢需要。
以其他人角度黎睇,呢個行為即係講大話。
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/自戀型人格疾患

有興趣可以search吓條友啲舊post reply,尤其係關於女人同醫療/健康嘅post
佢啲言行舉止同個病嘅特徵差唔多
又的確係喎
次次睇病徵 都覺得自己有事咁
唔係呀,講緊叫“九公”果個人
即係我同你都唔認的同果位仁兄
我知
多謝巴打,好中呀
佢一個回覆兩句話感覺佢幾自戀
「你咪又係著眼我形容 完全無視叫佢唔好輕易拍拖呢個建議」
好似佢可以用任何說話去形容,但其他人不可指出佢說話嘅問題
佢建議咗就一定係啱,其他人唔認同佢論點就係忽略佢
一副高高在上嘅模樣
我道歉 我唔係高高在上
咁如果我真心想建議叫佢唔好拍拖
係你角度可以點講?
係係係 我錯 sorry
又見你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞