食緊六隻精神科藥物 你問我答

616 回覆
189 Like 15 Dislike
yoyoyoyo gimme five

戒緊咩呀?
原來比較係其一原因
加油support u
點樣發現自己有BPD?食藥可以點醫到BPD?
現時醫學係無得醫
只可以食藥穩定情緒同埋睇臨床心理學家

已經有好多研究話係BPD患者天生個腦嘅杏仁核比常人細
處理情緒失調

呢幅圖好簡單咁講杏仁核(AMYGDALA)作用同埋點樣環環相扣
Dialectical behavioural therapy 好似係唔錯嘅出路
不過香港一般啲therapist都熟CBT
DBT唔多見?

除咗生理結構問題,好多BPD患者都係出自問題家庭,累積咗一堆創傷又冇解決,繼而影響人格。
先天加後天因素,所以家長有BPD,仔女都好大機會"遺傳"到BPD或者其他精神疾病。

數據顯示DBT係一兩年內已經開始有成效,不過呢個成效只係患者減少DSM列出嘅BPD特徵,並唔係包佢變成一個開心快活人。
BPD最難搞嘅係mood swing,我見呢個post唔少人都有相關知識同經驗,相信都知呢個問題有幾影響生活同人際關係,而患者基本上係成世都要同呢個問題對抗,絕對唔係一件易事。

上面某個人兄係口臭,但係某程度上佢又錯唔晒。
親密關係對BPD患者黎講,本身就係一個trigger。
如果遇到狗公呢?
想問吓點先知自己係咪專注力失調
專注力失調係食邊隻??
之前睇過大半年左右 情況好咗冇再睇(好貴啊屌)
好想買xanax
想問精神病係咪真係會遺傳?
憎唔憎人類
某位 人兄
不過口臭還口臭
BPD係真係會好影響同身邊嘅人相處
嗰種關係push and pull
想人地同自己close d又推開人又怪人地走
係好難夾
所以見到DBT啲好似
理性vs感性 嘅framework
希望幫佢地搵到個平衡
令親密關係冇咁triggering
搵CP/精神科醫生
Concerta
係咪處方藥??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞