一個A0毒L和O4女神的故事 (6)

633 回覆
64 Like 12 Dislike
巴打摩擦力驚人
巴打摩擦力驚人x2
我唔會硬寫嘅
我會順其自然咁樣寫㗎
唔好咁快就話Rachel對edan冇feel 啦
個故事都未完
睇到好撚sad
番外篇 - 感受三十七度的體溫 (7)

Edan發現,Justin跟另一位女生單獨在錄音室之內。二人坐在一起,背對門口,身體緊貼著對方,並戴著耳機,似是一起聽著音樂。

而且,那位女生的背影,是一個熟識的人。

「喂!」Edan大聲呼叫,務求令戴著耳機的二人能聽到他的說話。Justin和女生聽到Edan的呼叫,被嚇得立即彈起。

二人回頭望著Edan,並拿下耳機。

Justin︰「屌,你入嚟冇聲嘅!」

Elise︰「阿哥?咩事呀,你……做乜無端端嚟studio又唔同我哋講?」

那位與Justin共處一室的女生,是Edan的親妹Elise。

Edan︰「我喺呢度不嬲都自出自入㗎啦!你哋兩個匿埋喺錄音室做咩者,神神秘秘咁!」

Elise︰「關你咩事者!咪……咪攪緊音樂節嘅嘢囉!」

Edan望著二人的神情,均流露出少許偷情被撞破的感覺。Elise說話結結巴巴,Justin說話雖無問題,但神情有點不自然,不似他一向瀟灑自如的作風。

其實,Justin和Elise一同在錄音室出現,並不是一件出奇的事。Elise是在Justin這間Studio開辦的結他班學結他,並由Justin親自教授,加上Edan與Justin的關係,Elise跟Justin二人本身是非常熟稔。況且最近Studio所舉辦的音樂節,Elise答應Justin幫手籌備,二人在Studio做音樂節的事情,是很正常的行為。

不過,二人的不自然,已經出賣了自己。雖然他們沒有在錄音室做越軌的事,但二人毫不避嫌地孤男寡女共處一室,而且非常親近,身為Elise的哥哥,Edan有需要立即弄清事實。

Edan︰「你哋……你哋唔好話俾我聽,你哋係有嘢吓話!」

Elise︰「痴線㗎你,講笑搵第二樣啦!」

Justin︰「就算我攪都唔會攪你個妹啦!」

Edan︰「做音樂節嘅嘢使咁神神秘秘,兩個人匿埋喺錄音室?」

Elise︰「總之就冇嘢啦!你係咪搵Justin呀,我唔阻你喇,我走先喇,拜拜!」

為免被哥哥指責,Elise急步離開錄音室,留下Edan和Justin二人。

Edan︰「我今晚心情已經唔好,你唔好同我講你真係攪我個妹!你已經有條女㗎喇,我係唔會俾你攪我個妹㗎!」

Justin︰「世界上咩女都攪得,唯獨係你個妹我一定唔會攪!」

Edan︰「攪咗咁點先?」

Justin︰「我切!」

Edan知道Justin很少用自己的陽具作為賭注,立刻鬆下一口氣。

兩兄弟坐在錄音室裡,一面喝著啤酒,一面互吐苦水。Justin訴說音樂節的麻煩事,而Edan則透露與Rachel之間的感情事。

Justin從Edan口中得知Rachel的事,先皺起眉頭,後搖頭嘆息。

Justin︰「既然你都講到咁,咁一齊落去仲有咩意思?」

Edan︰「我唔甘心,我同佢份感情無端端就冇咗!」

說到這裡,Edan忍不住在Justin面前落淚。這已是他今天第二次流淚,他也不怕在這位唯一的好朋友面前顯露自己最懦弱的一面。

Justin︰「講咁多做咩吖,女人,出面仲有大把啦,使鬼為女喊咩!繼續飲啦,今晚飲唔晒呢度啲啤酒唔准走!」

兩個男人,就算是講心事,也不會講太久。二人很快便停止對話,不斷互相灌酒。雖然只是啤酒,但Edan喝得太多,很快便有醉意。

在朦朧之間,他在錄音室的地上,發現一粒鈕扣,看起來似是外套的鈕扣。他將鈕扣拾起,近望之下,發現似層相識,可能是剛才Elise不小心遺留下來的。當時他很頭暈,沒再深究下去,只是隨意將鈕扣放在自己外套的口袋裡。

沒多久,Edan敵不過醉意,伏在桌上休息。當時他聽到Justin呼喚他,但他很快便失去了知覺……

Edan醒來時已是明早,而且發覺自己並不在錄音室,而是在睡房的床上。不過,這明顯不是自己的睡房。

他發覺自己在Justin的家!看來昨晚他喝醉後,Justin並沒有送他回自己家,而是去了Justin的家過夜。

他打開房門,隨即被眼前的景象嚇呆。

「咦,丁俊森,你醒喇?」

跟Edan打招呼的,是Justin的女友Mia。雖然Mia在Justin家出現並不奇怪,但Edan也被嚇一跳。

最令Edan吃驚的,是Mia的衣著。Mia穿著的並不是尋常的家居服,而是黑色喱士吊帶短裙,完全展露了她的美好身段。這副兇狠的戰鬥格,很明顯,昨晚她一定跟Justin大戰連場,玩得很開心。

Mia被Edan看到自己性感的一面,完全沒有感到尷尬。「只要你不尷尬,尷尬的就是別人」,Edan一直不敢直視Mia,臉還紅了起來。

Mia︰「丁俊森,唔使怕醜喎,你唔好話俾我聽你未見過女仔著情趣衫呀!」

Edan︰「你著返件外套先啦!」

Mia︰「都冇嘢唔俾得你睇,著咩者!」

說罷,Mia在Edan面前轉了一圈,以顯示自己沒有甚麼不能給人看,所有重要部位都被遮蓋著,只不過是若隱若現而已。

Edan雖然非常尷尬,但深深體會到「別人的女友總是不會讓人失望」的道理,這令原本心情不佳的他,得到了一點兒慰藉。

Edan︰「你都係著返件衫先啦!Justin喺邊度呀,唔見佢嘅!」

Mia︰「佢落咗去買早餐俾我哋食!」

Edan得知Justin並不在家,而且自己又跟穿著性感睡衣的Mia那麼接近,立即嚇得向後彈起。

Mia︰「怕咗你,我著返件衫喇!」

穿回外套後,Mia跟Edan坐在飯桌的椅子上,等候Justin回來。

Mia︰「丁俊森,你識咗Justin幾耐?」

Edan︰「我哋中二嗰年係同班同學,都差唔多……識咗十幾年㗎喇!」

Mia︰「你識咗佢咁耐,咁,Justin以前啲女係咪換得好快㗎?」

面對Mia的提問,Edan不知如何應對。好友的女友問他好友以前的情史,怎樣回答也會踩雷。

Edan︰「點解咁問?」

Mia︰「其實你唔答我都知啦!當我冇問過啦!」

Edan望著Mia,發現她的神情有些酸溜溜的感覺,而且夾雜著委屈與無奈。雖然Edan只是認識Mia不久,而她給Edan的感覺也只是一個性格隨便的MK妹,但Edan看得出,她真的很喜歡Justin。

雖然Edan跟Justin識於微時,也熟知Justin性格,仗著自己有一副不俗的package,經常周圍「flirt女」,身邊女伴猶如走馬燈般不停轉換,被他傷害過的女生不計其數。就像他上一位前度Natalie,Edan深知她十分喜愛Justin,但不到兩星期已被Justin玩厭,相信她也需要一段很長的時間才能走出情傷。

還有Elise──Edan的親妹妹。Elise一直很仰慕Justin,經常在他面前稱讚Justin的音樂才華,如果Justin想跟Elise有更進一步的關係,根本不是難事。他不敢想像,如果昨晚他晚一步才到達Studio,二人會有怎麼樣的大膽行徑。

Mia︰「我知道,其實佢唔係好鍾意我,而且我仲知道,佢另外仲有鍾意嘅人,只係佢收埋唔講!我一直都好想知佢鍾意嘅人係邊個,所以我先check佢check得咁緊!」

聽見Mia用接近哽咽的聲線去講出Justin並不太喜歡自己的事實,Edan也替Mia不值。好端端一個痴情女子,被Justin這般傷害,Edan心裡也有點憤慨。

沒多久,Justin帶著早餐回來。三人就在飯桌上吃著早餐。

在Justin面前,Mia收起了剛才的不悅,滿臉笑容的對著Justin,二人還互相餵食,好不恩愛。

Edan心想,為何一個從未對愛情認真過的人,一個只會在感情上不斷傷害別人的人,會值得讓那麼多的女生垂青,讓她們所喜愛,讓她們對他作出犧牲?

相反,Edan覺得自己對Rachel一心一意,而且呵護備至,倒頭來對方心裡其實另有他人。這個世界,難道人善真的會被人欺?壞人永遠都會得到最好的結局?

早餐吃了一半,Edan已沒心情繼續吃下去,便離開Justin家。

當天是星期二,Edan其實要上班,但他根本沒心情工作,索性向公司請病假。

他見時間尚早,Rachel應該仍未出門上班,他決定再次親自前往Rachel的家,直接向她攤牌。

Rachel知道Edan特意前來找她,便立刻下樓跟Edan會面。

Rachel︰「Edan,我知道你咁早嚟搵我做乜!我尋日請咗半日假,純綷係屋企有啲事,我冇話俾你聽係因為我哋成個禮拜都冇見過、冇whatsapp過,又冇講過電話,突然話俾你聽我請假會有啲怪,所以先冇同你講。」

看來肥媽昨晚已將Edan得知Rachel請假的消息告知Rachel。不過,這並不是Edan找她的原因。

Edan︰「呢啲已經唔再重要。我嚟問你,由此至終,你究竟有冇鍾意過我?」
Lm
又要等一個禮拜

推推
Edan︰「呢啲已經唔再重要。我嚟問你,由此至終,你究竟有冇鍾意過我?」
問得好!唔好拖泥帶水,係就係, 唔係唔係
飛左條唔鍾意自己的搵過件喜歡自己的好過!
respect edan
係問就問而加鍾唔鍾意啦
有無鍾意過係無意思
因為佢好肯定Rachel 「現在」唔中意佢,已經唔需要問

佢想知嘅係Rachel 有無一秒係正視「Edan」而唔係「阿康」。
咁又唔使一個禮拜咁耐
你啱
看破世事嘅巴打
覆到好hea
打文唔hea就得了,等文中
等樓豬文等到痴q咗線
係時候抛磚,引樓豬出文嘞

你真係癲㗎
點可以寫得咁好㗎
攪到我一時都攪唔清佢地啲關係
我寫緊,但今日仲要返工
唔知寫唔寫得切
留名等新
推推
lm
唔想我呢個癲佬繼續破壞你篇文就快啲出文啦
飯可以唔食,毒一定要吸
再一口,再一口就好
文呢樓主?
呢幾日忙到仆街
聽日先有
Sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞