一個A0毒L和O4女神的故事 (6)

633 回覆
64 Like 12 Dislike
遲啲睇埋落去就知rachel個心點諗
真係好撚想喺現實識到個Rachel
rachel又用身體tum返丁哥仔同呃自己係鍾意佢 最後發現都係鍾意阿康
但係如果似Rachel,佢就唔會中意你
因為Rachel 呢類人一定係中意咗一個唔會中意佢嘅人,放唔低了。

你中意Rachel 呢種女仔,就只係再產生多場悲劇。
話唔埋我地可以成為佢放唔低嘅嗰個
咁樣rachel會好慘
Edan 都係
唔係隔日有文?點解今日冇
某程度上edan仲慘過阿康
一時偷懶
今晚出

我最鍾意塑造慘情男主角
朗巴筆下嘅毒撚
全部都係原罪
再推
主動挽留:只係拉返個軀殼返去,留唔住個靈魂
唔主動求:連波都無得睇

結論:毒撚問題一律建議分手
推推
其實我相信
毒撚必有可恨之處 (希望我講呢句唔會俾人屌啦)
但我寫佢哋嘅結局通常 (我指通常) 都唔會太差
其實有冇諗過運氣起碼佔咗一個人毒撚與否嘅40%因素
即係點運氣法
埋到咩人堆
推推
樓主⋯⋯你越嚟越懶啦

快啲出文啦
番外篇 - 感受三十七度的體溫 (6)

數天過去,Rachel仍未主動跟Edan聯絡,Edan顯得極度失望。他不明白,明明是Rachel說了狠心的話,但她連主動示好的意欲也沒有。

今天,Edan如常地工作。

由於心情仍然很差,午餐後他獨自前往公司大廈的戶外花園,呼吸一下新鮮空氣。

可惜,他又再次碰到那個賤男──Rachel的前度。

那個賤男洋名叫King,是雪糕公司和他們合作的主要聯絡人。兩間公司剛開始合作,雙方會議比較頻繁,經常互相到對方公司開會。今日,是King過來這邊開會。

King跟負責同事Eric在戶外花園的吸煙區齊齊煲煙。

Eric︰「總之就唔該晒你啦,彈呢個job俾我哋做!」

King︰「屌,講呢啲!唔好講廢話喇,今晚帶我去邊到玩先?」

Eric︰「鐵竇有新女,真係好撚正!我預約咗今晚,你試下就知咩叫正!」

King︰「真係好兄弟!」

雖然戶外花園只有King和Eric二人,以及不遠處的Edan,但二人公然在公眾場所談論嫖妓之事,行為讓人為之側目。

當然,對於Edan來說,他們的行為絕不奇怪。Eric是公司裡出名的玩樂小組組長,嫖賭飲樣樣齊,King又是劈腿賤男,所以二人蛇鼠一窩,一起嫖妓,也不足為奇。

Eric︰「喂,你最近出嚟玩得咁密,唔驚你條女發現咩?」

King︰「驚咩者,俾佢發現咗嘅話,大不了咪分手囉!」

Eric︰「識玩呀你條死仔!」

King︰「其實都想飛佢好耐,佢真係好撚煩,仲要當正自己係女王咁,咩都要聽晒佢話!其實我真係有啲後悔,因為佢而同我上一條女分手。」

Eric︰「你係咪話細細粒、好好砌嗰個?」

King︰「係呀!諗起都覺得正!」

直覺讓Edan覺得,King口中所提及的前度,就是Rachel。當然,King跟Rachel分手已超過一年,King所講的又未必是她。

Eric︰「有幾正先?」

King︰「身材正,應大則大,細細粒容易操控,任勞任怨,滿足到我所有要求。床上戰鬥格,鍾意點玩都得。」

Eric︰「屌,講到咁正你又唔要,俾我吖嘛!」

King︰「俾條撚你咩,本來我都想同佢好來好去,分手後同佢做SP,但俾佢block晒我所有嘢,之後都搵唔返佢。」

Eric︰「你有條咁正嘅女仲要偷食,偷食之後仲想同佢做SP,你痴撚咗線咩!除非你碌嘢識轉彎啦!」

King︰「屌,你又知我唔識!」

Eric︰「哈哈哈!」

二人在公眾場合公然討論此等男女之事,如入無人之境,完全沒有理會身邊的人。除了Edan之外,其實已有另外兩三人前來戶外花園,他們聽到King和Eric之間的對話,連番投以極鄙視的目光。

聽到這裡,Edan感到極度不安。他疑似聽到女友的前度,興奮地和別人說出以前跟女友的床事,還形容得繪形繪聲。偏偏自己跟女友拍拖超過半年,莫講話床戰,連親密一些的愛撫行為也沒試過。

Edan心裡連番說不,強迫自己認為King所提及的前度並不是Rachel。以King這類賤男,換畫速度好比光速,「完鬆」對他來說只是等閑事,Rachel跟他分手超過一年,一定不會是Rachel。

Eric︰「話時話,你仲有冇你之前條女嘅相俾我睇下,我記得佢都幾好J!」

King︰「放心,雖然我係delete晒我IG上面有佢嘅相,但我電話仲收埋好多。我搵俾你睇,等我一陣!」

King滑動手機,找尋他前度女友的相片。

為了証實King口中所提及的前度不是Rachel,Edan慢慢走近他們身旁,嘗試從後偷望King的手機螢幕。

King︰「搵到!呢幾張吖,係我前年生日嗰陣影㗎!」

Edan知道King找到相片,立即再靠近他們多一點,希望可以看到相片女主角的容貌。

Eric︰「嘩,真係好撚正!你就爽啦屌!」

King︰「我記得嗰晚食完飯,我哋就去咗時鐘,足足扑咗兩個幾三個鐘佢先夠皮。嘩,嗰晚真係精盡人亡,好滿足!」

Edan愈聽愈憤怒,決定不再避嫌,直接走去他們二人的正後方,明望King的手機。

Edan最不期待的畫面,終究出現在他面前。

從相片所見,拍攝地點是餐廳,當時Rachel穿著一件緊身露臍上衣和超短熱褲,翹著King的手臂,並將頭挨在King的肩膀上,狀甚恩愛。

Eric︰「屌,嚇撚死我咩!咩料呀Edan!」

Eric發覺Edan突然出現在他身後,於是出口質問。

「經過見到你哋講賤嘢講得咁開心,八卦想睇下咩事者!」雖然Edan仍然感到憤慨,但也立即收起不友善的神情,輕鬆地跟Eric對話。

Eric︰「吖,估唔到你平時斯斯文文,原來都鍾意𥄫女!想睇咪講囉,唔使偷睇嘅!」

King︰「都係時候要上返去傾嘢喇,走喇!」

Eric和King同時弄熄煙蒂,一同離開戶外花園。

Edan沒有跟隨,只選擇坐在花園裡的一張長椅上。

他一直想起剛才那張King跟Rachel的合照。

自從跟Rachel拍拖以來,Rachel從未試過在他面前穿得那麼性感。

Rachel給他的感覺,是一個對每件事都有所保留的女生。雖然性格上有些放任,但也未至於放蕩。

難道Rachel的放任,或者放蕩,都是有選擇性?

面對賤男就會放蕩,面對戇男就會保守?

其實,Edan根本沒需要介懷Rachel跟以前男友的事,畢竟事情已經過去,更何況她只是對當時的男朋友放蕩,並沒有做對不起另一半的事。只要現在她沒有出軌,沒有周圍去玩,心裡只有自己,Edan根本不用介懷。

想到這裡,Edan又再次想起阿康,一個Rachel現在可能仍記掛著的人。

Edan向上司申請提前一小時下班,然後直接到Rachel工作的地方找她,決心今晚無論如何,也要跟Rachel攤牌,講清講楚。

Edan在地下大堂等候Rachel下班。

六時後,下班人群陸續湧現,Edan仔細觀察由升降機步出的每一個人,希望Rachel會快些下班,盡快出現在他眼前。

未見Rachel出現,Edan第一個看見的熟識面孔,是肥媽。

肥媽:「咦,Edan?」

Edan︰「肥媽,知唔知Rachel幾時收得工?」

肥媽:「你,最近係咪同Rachel鬧交呀?」

Edan︰「你睇得出?」

肥媽:「坐低慢慢講。」

二人坐在大堂的沙發上。肥媽一副有口難言的樣子,但最終也坦承向Edan報告。

「Rachel今日請咗半日假,lunch就走咗喇!我仲以為佢係去搵你。」

Edan得知今天Rachel請了半日假,但Rachel並不是去找他,也完全沒有向他告知請假之事,Edan心情又再次沉重起來。

Edan︰「係,我哋嗌過交,其實已經冇嘢,但唔知點解,前幾晚佢又發我脾氣,之後一直都冇再搵過我!依家無端端請假又唔講!」

事到如今,Edan也不避嫌地向肥媽訴苦。

肥媽:「其實Rachel一直都係咁冇厘搭霎,佢可能有急事要做掛,你唔好怪佢啦!」

Edan︰「如果只係冇厘搭霎就好喇,但我覺得唔係囉!」

肥媽:「唔好亂諗嘢喇,你快啲打俾佢,睇下佢喺邊啦!」

Edan︰「我覺得冇咁嘅必要……」

「阿媽!」忽然從遠處傳來了阿康的聲音,他正在找尋肥媽。Edan看見阿康,憤怒的情緒又再從心底裡湧現,唯一可幸的是,Rachel放半天假,並不是跟這個阿康幽會。

阿康:「咦,Rachel男朋友,點解你會喺度嘅?」

Edan沒有回應阿康的提問,並流露出不屑的樣子,眼利的肥媽已立即看得出來。

肥媽:「我有啲嘢想拜托Edan幫我做,所以佢過嚟搵我者!」

阿康:「哦,原來係咁!係呀阿媽,我今日全日都唔記得俾返個風筒你,其實已經整好咗喇,依家俾返你啦!」

阿康將維修好的風筒交給肥媽。Edan看得出這個風筒跟Rachel家裡的那個是同一型號,只是顏色有所不同。

肥媽:「唔該晒呀阿仔!」

阿康:「我都要走喇,唔阻你哋傾計喇,拜拜!」

阿康離開後,肥媽也打算離開,並準備向Edan告別。

Edan︰「肥媽,Rachel屋企都有呢個Dyson風筒,不過唔同顏色。」

肥媽:「係呀!我呢個風筒同Rachel嗰個,都係我哋老屈阿康買俾我哋㗎,哈哈!」

Edan一聽到風筒是阿康送給她們,心情再一次直插谷底。

肥媽:「好喇,我有嘢做要走先,唔好諗咁多喇,好好同Rachel溝通下啦,我都會幫你話鬼佢,叫佢唔好再咁冇厘搭霎㗎喇!走先喇,拜!」

Edan︰「拜……拜拜!」

肥媽離開後,Edan仍呆坐在沙發上,良久未能作出任何舉動。

一想到Rachel為了那個阿康送給她的風筒,而冷待自己送給她的手機和為她親手造的手機殼,感覺猶如一刀直插心臟,傷口淌著冰冷的血。

而且,Rachel無故請半天假,又不讓Edan知道,Edan心裡只有一個想法──Rachel跟別個男生約會。

他一再想起Rachel心裡最重要的人根本不是自己,而且今天更隱瞞告假一事,想必Rachel有更多不堪入目的事,收藏著不讓他知道,自己則被玩弄於股掌之間。

儘管這是下班時間的商廈大堂,但他仍控制不到自己,流下了一行又一行的眼淚。
(續)

心情絕望的Edan,來到一間名為「Hi Ho Studio」的工作室。這間Studio是他的好友Justin所開設,位於觀塘工廈,設有錄音室、教室、Band房和小型表演場地。

Edan知道Justin最近正忙著籌備Studio所舉辦的小型音樂節,但他只有Justin這位好友,除了Justin之外,他也不知找誰去訴說心事。

Justin的同事也認得Edan,叫他直接到錄音室找Justin。

Edan敲了兩三次門,也未見Justin回應。剛巧當時房門沒鎖,Edan冒昧自行走進錄音室。

他發現Justin跟另一位女生單獨在錄音室內。而且,該位女生的背影,是他熟識的人……
我承認我懶
Sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞